Все още сме на фаза блъфове и стремеж за надмощие.

...
Все още сме на фаза блъфове и стремеж за надмощие.
Коментари Харесай

Поптодорова: Украйна е видимата цел на Путин, стратегическата е съвсем друга

Все още сме на фаза блъфове и блян за превъзходство. Мисля, че от дълго време го казахме – Украйна е забележимата цел, заявената цел на Кремъл, само че същинската, стратегическа цел е превъзходство или най-малко равностойно опълчване на Русия против НАТО и против Запада. Това сподели за Елена Поптодорова, дълготраен дипломат в Съединени американски щати и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България.

" Моделите на държание в този момент на Русия са тъкмо такива, каквито знаем от по-рано – подготовка на Русия, предвоенна подготовка на Русия за спор с НАТО, със Запада. И това в никакъв случай не е било прикрито. Аз отново ще върна годините малко обратно, преди същинското нахлуване на Русия в Украйна, когато помните, че имаше едни две на брой писма, които Путин изпрати – мисля, че беше ноември 2021 година, с получатели президента на Съединени американски щати и генералния секретар на НАТО. Т.е. Русия с другиго не беседва. Държави като нашата, те са безусловно нематериални, те са безпредметни, безинтересни. Значи би трябвало да се контракти с двете огромни сили – Съединени американски щати и НАТО, по какъв начин да се раздели светът, по какъв начин да се разпредели сферата на въздействие. Тогава Путин изиска нищо по-малко от това – да се върнат границите на НАТО към 1997 година И защото това няма по какъв начин да се случи, тъй като всички страни – това би трябвало безусловно да го повтаряме, да го описваме, да го подсещаме – всички ние сме влезнали и сме станали членове на НАТО по личната ни молба и предпочитание. България, както всички останали към този момент 32 страни членки – няма да спра да подсещам, Финландия, Швеция, последни – ние внесохме публично на най-високо държавно равнище молбите си за участие в НАТО. Това е станало по лично национално суверенно предпочитание. И опитът на Путин тотално да заличи страните, като политика, направена в самите страни, и да се пробва да договаря нашите ориси с най-силните на деня – Съединени американски щати и НАТО, те няма къде да отидат, нямат бъдеще и както знаете, тези две писма нямаха отговор. И от този момент насетне какъв е към този момент отговорът на Путин – това е приготовление на самата Русия с вероятните в близост сателитни страни – Беларус е най-очевидната, несъмнено, то май няма и доста други, тъй като Китай също е внимателен, може би Северна Корея като снабдител на ракети би се добавила включително, само че не повече от това. Но това, което става и което за мен подсказва най-малко за обозримото бъдеще необратими трендове, това е методът, по който Путин милитаризира съветското общество ", разяснява тя.

" Той надъхва нездрави, нерационални патриотични, както ние имаме вид патриотарски пристрастености. Той премоделира цялата просветителна система на Русия, назова учените " предатели “. Създаде някаква нова ортодоксална набожност по този начин, че и църквата да бъде вкарана в целия проект. Младото потомство – то се възпитава да възприема Запада като смъртен зложелател, в борба надали не за оцеляването на Русия, която видите ли, е нападана отвред. Изгражда се един доста мракобесен облик на събитията в света, който е тотално погрешен. Жените – безусловно ретроградна роля на дамите. Те не са годни за друго, с изключение на за възпроизводство и за поддръжка на тази да я назовем патетична политика. И всичко това се построява в съветското общество, което съгласно мен прави доста, доста мъчно бъдещето, тъй като няма по какъв начин без настройки в съответното общество и държавните управления да взимат верните решения. И със страдание би трябвало да кажа – ние сме обречени за години напред на едно доста с напрежение общуване, което не мога да нарека спокойно общуване с Русия, по-скоро една студена война, само че към този момент още по-сложна, още по-трудна, като си имат поради актуалните средства не просто на агитация – на измама, на бойкот. Защото други данни, които излизат от разследващите организации на разнообразни страни – тук е Германия, Швеция, несъмнено Англия, националните служби за сигурност безусловно преди дни излязоха с предизвестия за това, че Русия приготвя саботажи в съответните страни, които по-скоро целят да разбият европейското единение и несъмнено единството в границите на НАТО. Така че ни чакат доста, доста комплицирани, доста сложни години. Не съм сигурна, че ние изключително като България сме подготвени за това ", сподели още Поптодорова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР