Зелената архитектура е един от най-ефективните начини да се подобри

...
Зелената архитектура е един от най-ефективните начини да се подобри
Коментари Харесай

Вдигнаха 116-метров жилищен блок с вертикални градини

" Зелената " архитектура е един от най-ефективните способи да се усъвършенства микроклиматът в актуалните градове. Сгради с отвесно озеленяване на фасади, зелени площи и паркове по покривите, тераси, украсени с разнообразни растения - те се появяват все по-често по света. Това са от частни домове до хотели, от просветителни институции до офиси и държавни здания. За най-интересните здания, наситени с О2, споделя съветският уебсайт architime.ru.

Уникален жилищен комплекс построиха в Сидни. One Central Park е резултат от съдействието сред известния проектант Жан Нувел и ландшафтния дизайнер Патрик Бланка. Неговото строителство завършва през 2014 година.

Планът на архитектите е да разположат парк в центъра на имота, като той се издига до фасадите на стъклените кули. Най-високият от тях е увенчал огромна подпора, където се намират най-скъпите мезонети. В допълнение - специфични огледала отразяват слънчевите лъчи и ги вкарват в долната част на постройката.

За да се слагат растения по фасадата, са били конфигурирани самостоятелни кутии, които се поддържат от плочи. За външните отвесни градини са употребявани 350 типа растения, които са способни да порастват обикновено на височина 116 метра при мощен вятър и горещо слънце. Растенията се поливат от LCD на отпадъчни води, които са минали особено разчистване.

Сингапур

Училището по изкуства с парк върху покрива



Съвременните просветителни институции постоянно стават ярки представители на зелена архитектура. Като учебното заведение по изкуства в Сингапур, проектирано от WOHA архитекти.

Зелените фасади на постройката са филтри с околната среда, които отстраняват отблясъците и прахуляк, резервират прохладата в стаите и в композиция с акустични тавани всмукват шума от пътя. Покривът е изработен под формата на огромен парк, където учащите се могат да се провиснал в междучасията.

Милано

Озелениха две стъклени кули с 900 дървета



osco Verticale, или Вертикалната гора в Милано, е жилищен комплекс, който се състои от две кули с височина 110 и 76 метра. Проектът е първообраз на поредност от кули, които Боери разказва като „ нов формат на архитектурното биоразнообразие “. Двете кули са дом на 800 дървета, 15 000 трайни насаждения и почвопокривни растения и 5000 шубраци. Неговата „ комплицирана градска екосистема “ е еквивалентна на 30 000 квадратни метра гора, кондензирана в отпечатък от 3000 квадратни метра.

Това беше един от първите европейски планове, където бяха свързани концепциите за високо строителство и озеленяване на градския пейзаж. Архитектите не просто подвигнаха постройка от бетон, украсена с вани с растения, само че сътвориха същинска екосистема, която доста понижава замърсяването на въздуха в близкия регион - тя филтри праха и мръсотията и понижава равнището на шума, като по този метод се основава съвършения микроклимат вътре.

В двете кули има към 900 дървета, няколко хиляди шубраци и съвсем 11 000 многогодишни растения.

В Naman Spa Растения филтрират мощното слънце



Като цяло зелените фасади постоянно се употребяват в туристическата промишленост, изключително в горещите страни по света. Използването на естествена вентилация във виетнамския Naman Spa, създаден от архитектурната и дизайнерска компания Mia Design Studio, обезпечава хладина в постройката.

Фасадата на хотела се състои от решетъчни модели, редуващи се с отвесно озеленяване от локални растения, които филтрират мощната тропическа слънчева светлина и основават приятна игра на светлина и сенки върху текстурирани стени.

Urban Forest - в стила на екологичния дизайн



Архитектурата би трябвало да играе съществена роля в битката против изменението на климата”. В това е сигурен арх. Коичи Такада при представянето на един от своите планове - Urban Forest. Той управлява австралийското архитектурно студио Koichi Takada Architects и също по този начин е мощен бранител на екологичния дизайн в градовете, като огромна част от работата му се смята за новаторска в дизайнерската общественост.

„ Сградите са виновни за към 40% от излъчванията на парникови газове в света. Като първа стъпка би трябвало да спрем да влияем негативно на околната среда и да изчерпваме ресурсите на планетата. На второ място, би трябвало да разгледаме методите за превръщане на картината “, припомня Такада.

Архитектът подхваща като персонална задача смяната за визията на градската среда в Бризбейн, Австралия. А структурата на плана му демонстрира капацитета на зелената архитектура за решение на климатичните проблеми. Тази неутрална на въглерод постройка ще бъде хазаин на над 1000 дървета и 20 000 растения, произхождащи от 259 локални австралийски типа. А откакто бъде приключена, ще бъде най-зелената постройка в страната.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР