„Зелен коридор“ – така община Елин Пелин е кръстила процеса

...
„Зелен коридор“ – така община Елин Пелин е кръстила процеса
Коментари Харесай

Най-атрактивната българска община

„ Зелен кулоар “ – по този начин община Елин Пелин е кръстила процеса по издаване на разрешителни за активност на вложители, решили да развиват бизнес на нейна територия. Целта е да не се изпада в „ безвремията на бюрокрацията “. Кризата, в резултат на пандемията от ковид, безспорно се е отразила със знак „ минус “ на общината, само че пък позитивното от нея е, че близо 5000 души са поискали и получили краткотрайна адресна регистрация. Не липсват и такива, които са решили да се открият за по-дълъг интервал. Каква е обстановката сега в най-атрактивната за задграничните вложители община наоколо до София, споделя в изявление за ФАКТИ кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.
Господин Симеонов, община Елин Пелин е измежду най-атрактивните за вложителите общини. Какво се случи в годината на пандемията? Тя е най-апетитна, тъй като разполага с предпоставки, които са най-удовлетворяващи вложителите, а точно: две автомагистрали на територията на общината - Подбалканската линия и връзката със Северната дъга и Южната дъга. Не по-маловажно е, че сме основали доста бърз административен кулоар за вложителите, тъй че да не чакат и да не изпадат в безвремията на бюрокрацията, които ги отдалечават от момента, в който стартират да възвръщат вложенията си. На базата на тези предпоставки фактически имаме най-големия капиталов интерес и респективно съществени инвестиции.  Най-атрактивната българска община

Пандемията като цяло е със знак „ минус “, само че за общината е в „ плюс “, защото доста млади фамилии и хора, които живеят в столицата, избират спокойният живот на по-малкото обитаемо място – с двор, с всички благоприятни условия за разходки измежду природата, спорт, чудесно качество на въздуха.

По отношение на пандемията и вложенията, надали има община, която да е със знак „ плюс “, само че мисля, че ние сме на „ плюс “ като се има поради, че сред 4000 и 5000 души пристигнаха на краткотраен (бел. ред. за 2 месеца), а други на непрекъснат адрес.

Събираемостта беше спаднала, само че в този момент влизаме в рамки. Относно капиталовият интерес – той не понижа, само че вложенията се вижда, че не се случват. Обясняваме си го с това, че няма произвеждане, хората си стоят у дома. Надявам се това бързо да премине, макар че персонално аз съм убеден, че в никакъв случай повече няма да живеем живота, който познавахме преди пандемията.
Елин Пелин е прелъстителен освен за вложители, само че и за жители, с помощта на стимулиращи стратегии. Бихте ли разказали малко повече за тях?
Водещи сме по най-силния финансов тласък, а точно поощряване на раждаемостта – до 4000 лева за трето и всяко последващо дете. Не зная в Европа да има сходна стратегия. За страдание, сега тя е в съда, защото прокуратурата счита, че дискриминираме малцинствата, което не е по този начин. Сложили сме критерии за качество на живот и задачата ни е като най-развиваща се община да подтикваме хората, които са съответни и виновни към социума, в който живеят и се развиват. Напротив – считаме, че обвиняването, че би трябвало да даваме на ромите в случай, че те не заплащат налози, е тъкмо противоположното – дискриминация за тези, които заплащат налози. Не е разумно да вземаш от тези, които заплащат налози и да даваш на тези, които не заплащат. Освен, че ги учиш да стават по-безотговорни, нищо друго не се случва.

Мисля, че сме тъкмо във фокуса на развиването на Европейския съюз и той е точно да се подтикват качествени жители, които да имат принос към обществото.
Какво тъкмо съставлява „ зелената линия “ за вложителите?
В множеството случаи, прекосяването на бюрократичните и административни процедури лишава на бизнесмена от 6 месеца до година и половина – две, с цел да стартира да строи. При нас всичко вършим в извънредно бързи периоди, минималните, които са по закон. Мисля, че в това отношение сме една от водещите общини в страната – да нямаме задръжки към вложителите, т.е. оптимално бързо откакто вложат средствата си да стартира противоположният развой на възвръщане на инвестицията.

От спрените капиталови планове в резултат на пандемията, каква част от тях се отхвърлиха и каква ще продължат?

По-голямата част от бизнесмените замразиха вложенията си. Продължиха да се строят единствено вложения за жилищни здания, само че от производствата повече от 2/3 са спрени. Замразени са от гл.т. на пандемията, само че не чакам да се откажат.
Кои са главните условия на вложителите?
Абсурдната обстановка, в която изпаднахме, е че създавайки този „ бърз кулоар “ за вложители, в резултат на положителния капиталов климат, вложенията станаха доста, а транспортната инфраструктура изостана и това докара до утежняване качеството на живот на жителите в общината. Следващата ни цел е създаване на обходни трасета, за които към този момент сме създали план на обитаемоте места. Целият този тежък трафик от хиляди коли задъхва жителите и основава дискомфорт. Започнаха да се образуват и тапи в резултат на тежките камиони. Направили сме предложение към страната за тези обходни трасета. Вярвам, че в концепцията на министерство на стопанската система за основаване на такива огромни бизнес зони едно от местата ще е Елин Пелин.

Другият огромен проблем, това което е най-голямата цел и задача в този мандат, е да се боря за финансова децентрализация, тъй като не е обикновено за всеки един лев да вървиш и да се молиш и „ да целуваш ръце “. За мен досегашният модел на ръководство е безусловно властнически, морално стар, несъответствуващ на концепцията на Европейския съюз (ЕС) за финансова децентрализация и по тази причина борбата ми е тези 2%. Досега сме слушали доста, само че действителни дейности от държавното управление не сме видели. Правят се единствено бутафорни срещи. Аз към този момент и не отивам на тях.

Истината е, че тези 2% ще дадат действителен финансов инструмент да се вършат локални политики, което е задачата на Европейски Съюз и действително да се види кой е по-добър управител. Досега на процедура огромните политически партии заобикалят съществуването на финансова децентрализация, тъй като доста елементарно с ПМС-та се раздават над 10 пъти повече пари, в сравнение с действително в бюджета и се раздават на общини, които са „ техни “. Бургас бил най-хубавият град за живеене. Как няма да е като страната ги подтиква със стотици милиони в допълнение и в това време в другите общини няма и по 1 лева в допълнение. 2% би трябвало да има за всички. Така и кметовете ще бъдат подтиквани да работят повече за привличане на жители, които да си заплащат налози и 1% от корпоративния налог сега е 0%.
Част от вложителите тук водеха диалози с страната за възстановяване на инфраструктурата?
Да, само че страната не откликва, тъй като за жал политическите борби са с по-голяма тежест, в сравнение с вложителите. За бизнеса няма значение къде дава налозите. Той си ги заплаща, само че когато част от тези налози се реинвестират в региона, в който те са, това е доста плодородно за тях, само че страната не откликва. Държавата се явява мащеха за междинния и дребния бизнес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР