Здравословните проблеми на чешкия президент Милош Земан му пречат да

...
Здравословните проблеми на чешкия президент Милош Земан му пречат да
Коментари Харесай

В Чехия здравето на президента предизвика дебат за правомощията му седмица след изборите

Здравословните проблеми на чешкия президент Милош Земан му пречат да извършва служебните си отговорности и е належащо Народното събрание да стартира да разисква по кое време и по какъв начин да задейства конституционни механизми за изземане на пълномощията му, съобщи през днешния ден ръководителят на Сената (горната камара на парламента) Милош Вистърчил, предадоха " Асошиейтед прес " и " Ройтерс ".

Вистърчил заяви, че в получено от него писмо от Централната военна болница в Прага, където Земан е настанен за лекуване, се споделя, че президентът не е в положение да работи и дълготрайната прогноза е " доста несигурна ". Според писмото е малко евентуално президентът да може да се върне на работа в идните седмици, когато служебните му отговорности ще включват назначение на ново държавно управление.

Земан влезе по неотложност в Централната военна болница на 10 октомври, ден след изборите за долната камара на Народното събрание. По-рано от болничното заведение споделиха, че Земан е в интензивно поделение и е в устойчиво положение, само че не дадоха спомагателна информация.

Министър-председателят Андрей Бабиш, който е съдружник на Земан, загуби изборите на 8-9 октомври от група опозиционни партии, която завоюва болшинство в долната камара на Народното събрание и си е сложила за цел да сформира ново държавно управление. Нито Вистърчил, нито болничното заведение разясниха точната диагноза на Земан.
Конституцията разрешава двете камари на Народното събрание да се спогодят и вероятно краткотрайно да освободят президента от отговорностите му, когато той не е в положение да извършва своята служба, и да ги разпределят основно сред премиера и ръководителя на долната камара.

Мандатът на настоящия състав на долната камара изтича в четвъртък и вероятно гласоподаване по въпроса евентуално би се провело след събирането на новия състав на камарата, чието първо съвещание е на 8 ноември. Задачата за назначение на нов министър-председател би се паднала на ръководителя на новата, следена от опозицията долна камара. Вистърчил сподели, че водачите на Сената ще се срещнат на следващия ден с представителите на определените в новата камара партии, с цел да обсъдят идващите стъпки.

Изземането на президентските пълномощия на Земан може да улесни съставянето на държавно управление от опозицията, защото по-рано той съобщи, че има намерение да назначи Бабиш за министър председател, даже без болшинство.
Земан също по този начин би могъл да проточи процеса на назначение на опозиционния претендент Петър Фиала за министър-председател или да назначи някой различен.

Миналата седмица Бабиш сподели, че няма да се пробва да се задържи на власт и има намерение да отиде в съпротива, даже да му бъде препоръчано ново премиерско предопределение от Земан. Бабиш дефинира болничния отчет като " неочакван ". " Под въпрос е дали това е трайно положение или има някакъв късмет за подобрение; аз не мога да преценява това ", сподели той. Фиала съобщи, че отчетът е " доста сериозен ". " Необходимо е да се откри съглашение за пътя напред от целия политически набор ", сподели той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР