Здравното ведомство крие истината за лечението на болните по хемодиализа

...
Здравното ведомство крие истината за лечението на болните по хемодиализа
Коментари Харесай

Само във Фрог: Здравното ведомство крие истината за хемодиализата във Видин

Здравното ведомство крие истината за лекуването на болните по хемодиализа във видинската болница, това разкри пред Фрогнюз водачът на „ Боец ” Георги Георгиев, чиято брачна половинка се лекува отдавна там.
Оказва се, че болните не били предизвестени за казуса с техниката и не е била основана навременна организация за извозването на нуждаещите се до други лечебни заведения. Така Георгиев е следващият пострадал, който опровергава изрично мнението на институцията, че всичко належащо е направено, с цел да може болните да получат навременна помощ.

Днес и други пациенти споделиха, че късно са научили за казуса, разследване на което мъж е умрял, а различен болен е изпаднал в кома. Оказва се, че техниката се скапва в понеделник, анулират се всички процедури сякаш за идващия ден, с цел да може да се провежда извозването до прилежащи клиники до Монтана и Лом. На процедура обаче никой не се е обадил на пациентите за казуса. Те стартират във вторник обезпокоени да се самоорганизират с вярата, че едвам в сряда ще се извозят с персоналните си коли, където да им бъде осъществена хемодиализата. Починалият пациент даже споделил, че ще вземе в колата си 3-4 заболели. Положението му обаче се усложнява и той по този начин и не доближава в сряда до апарата на хемодиализа, а непосредствено го вкарват в Спешна помощ за реанимация.

„ Никой не уводи мен и брачната половинка ми за казуса с апаратите нито в понеделник, нито във вторник. Сами търсим изход”, призна пред Фрог Георги Георгиев. Във Видин се лекуват 45 пациенти, а апаратурата по хемодиализа от дълго време е отвън периодите за употреба. На процедура те са негодни, тъй като използването им по никакъв метод не подсигурява живота на хората.

В сряда се е стигнало до неуместното състояние 24 от болните да се подпишат, че желаят да бъдат вързани за развалените машини и да им бъде направена хемодиализа с непречистена вода. Това се смята за извънредно рисково и затова процедурата е била стопирана. Бъбречно болните, които са на хемодиализа във Видин, са сложени на колене. Защото напълно умишлено са приели да минат през процедурата, която сякаш би трябвало да избави живота им.

В отделението по хемодиализа съвсем от самото начало липсва нефролог, което е доста скандално. Оказва се, че на щат се водят единствено двама експерти. Единият е над 70 година, а другият съгласно думите на Георги Георгиев, неведнъж е засичан с алкохол и е уволняван.

Фрогнюз продължава да следи случая.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР