Здравното министерство е публикувало за обществено обсъждане проектодопълнение на Наредба

...
Здравното министерство е публикувало за обществено обсъждане проектодопълнение на Наредба
Коментари Харесай

Предложение: Спешните медици да изписват антибиотици на хартиена рецепта до 1 март догодина

Здравното министерство е разгласило за публично разискване проектодопълнение на Наредба №4 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули . С него се предлага продължен гратисен интервал за издаването на електронни предписания от работещите в центровете за незабавна здравна помощ /ЦСМП/. В период до 1 март следващата година, само за чиновниците от ЦСМП, се позволява определяне на лекарствени артикули за лекуване на диабет и антибиотици за систематична приложимост и на книжен притежател .

При осъществяване на предписанията, магистър-фармацевтът би трябвало да прави инспекция в листата на лицата , работещи в ЦСМП оповестен на уебстраницата на Националната здравноинформационна система. В случай, че съответното лице не е вписано в листата, предписанието няма да се извършва.

Решението е било взето в резултат на усложнения с предписването на тези лекарства, в незабавни случаи от екипи на ЦСМП, когато те правят прегледи на пациенти в незабавни положения в отдалечени и труднодостъпни региони у нас без връзка с интернет.

Констатира се, че доста от тези екипи не разполагат с техническата опция да предписват лекарствени артикули електронно . Целта на допълнението е да се обезпечи временен интервал , през който за медиците, работещи в ЦСМП да се обезпечи техническа опция за е-предписване. Целта на смяната е да се предотвратят случаите, в които пациенти, намиращи се в труднодостъпни и отдалечени региони у нас няма да могат да получат предписаните лекарства заради липса на софтуерна опция за това .

Предвижда се наредбата да влезе в действие от деня на обнародването й в „ Държавен вестник “, тъй че тези процеси да стартират навреме.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР