Здравният министър Костадин Ангелов даде да се разбере, че не

...
Здравният министър Костадин Ангелов даде да се разбере, че не
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Ако ваксината е доброволна, няма как да е обвързана с ограничения


Здравният министър Костадин Ангелов даде да се разбере, че не утвърждава концепциите за преимущества в напредването за хората, които са се ваксинирали против коронавирус. Той отговори на журналистически въпрос по отношение на проектите на Гърция да издава имунизационен документ и информациите, че в бъдеще самолетни компании и хотели може да изискват сходен документ.

Щом една ваксина е доброволна, тя не може да бъде обвързана с ограничавания, безапелационен бе проф. Ангелов.

Запознахме се с концепцията за имунизационен документ, препоръчана от Гърция. Още доста е рано да приказваме за подобен вид документ, който да е обвързван с някакъв тип права на европейските жители. Аз твърдо имам вяра в свободното придвижване на жители и една ваксина, щом е доброволна, тя не може да бъде обвързвана с ограничавания, изясни министърът.

Здравното министерство работи дружно с Информационно обслужване във връзка с електронното досие на пациенти, към което ще има и електронен документ за имунизираните жители, стана ясно още от думите на Ангелов. Той заяви още, че идната седмица ще бъде направено подробна презентация на създадената система за електронните здравни досиета.

По отношение на имунизационната кампаниа, министърът сподели, че идната седмица започва втората фаза на имунизация. Освен педагозите в детските градини и учителите, в нея ще се включи и непедагогическият личен състав.

От понеделник стартираме имунизирането от втора фаза единствено в областите, където са задоволителни количествата ваксини, съобщи министърът. 21% от учителите в просветителните институции са декларирали желанието си да се имунизират на този стадий.

Държим на два стълба в страната – обучение и опазване на здравето, по тази причина разхлабваме ограниченията в тази посока, сподели още Костадин Ангелов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР