Здравният министър Кирил Ананиев се размина с възможността да запази

...
Здравният министър Кирил Ананиев се размина с възможността да запази
Коментари Харесай

Ананиев се размина с извънредните си пълномощия

Здравният министър Кирил Ананиев се размина с опцията да резервира необятни пълномощия и след края на изключителното състояние на 13 май .

Първоначално държавното управление предложи да се разреши на Ананиев да афишира еднолично изключителна епидемиологична конюнктура в страната при положение, че броят на заболелите от ковид скочи след охлабването на ограниченията против пандемията. Обвиненията, че концентрират прекалено много власт и отговорност в ръцете на здравния министър обаче, стреснаха ГЕРБ. По предложение на ръководещите парламентарната правна комисия утвърди на второ четене промени в Закона за здравето, с които това пълномощие се разпореди на Министерския съвет .

Здравният министър обаче резервира своята роля. Той ще предлага на държавното управление по кое време да разгласи изключителна епидемиологична конюнктура , за което ще го поучава основният държавен здравен контрольор. Двамата ще дефинират и съответните ограничения за преодоляване на болестта . Тук влизат възбрана за напредване, ограничение на работното време или напряко затваряне на публични обекти, както и възбрана за влизане в страната на непознати жители.

Опозицията поддържа предлагането на ръководещите, само че видя проблем в механизма , по който Министерски съвет ще взима решението за епидемиологична конюнктура. Основание за това решение ще бъде оценката за епидемиологичния риск , осъществена от основния контрольор. Оценката, на собствен ред, ще зависи от съществуването на някои от 8 характерности на заразните заболявания , разказани в предлагането на ГЕРБ. Георги Михайлов – народен представител от Българска социалистическа партия и член на парламентарната здравна комисия, дефинира критериите като „ общи изречения , които характеризират всички инфекциозни болести ”.

„ Това, което е написал вносителят, дава опция когато и да е, когато си желае, при каквито и да било инфекциозни болести, министърът на опазването на здравето да предложи на Министерски съвет да вкара епидемиологична конюнктура... Така се основава опция, без значение кой е на министерския пост, за безусловно дирижиране на епидемиологична конюнктура в цялата страна по най-различни мотиви ”, посочи Михайлов. Като образец той даде критерия, идентифициращи като заплаха болести, които „ протичат по-тежко от предстоящото, имат по-висока заболеваемост и/или смъртност или са с необикновени признаци. ”

„ Това, че е разказан критерият, не значи, че единствено при неговото съществуване, въпреки и в минимални стойност, държавното управление ще вземе решение за изключителна епидемиологична конюнктура. Дали е казано по най-хубавия юридически метод, не мога да преценява, не съм правист ”, опита се Ананиев да отбрани законопроекта.

„ За мен като неспециалист, тези критерии и задължението министърът да показа обстоен отчет на Министерски съвет, дава задоволително гаранции. Аз не мога да се параноизирам до там, с цел да кажа, че по този ред могат да се режисират ненужно епидемии ”, притече му се на помощ правосъдният министър Данаил Кирилов . Намеси се и Борислав Белазелков – арбитър във Върховния касационен съд, който успокоително уточни, че държавните решения ще подлежат на правосъден надзор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР