Здравният министър Кирил Ананиев само за часове отмени заповедта си,

...
Здравният министър Кирил Ананиев само за часове отмени заповедта си,
Коментари Харесай

Отмениха задължителното носене на маски

Здравният министър Кирил Ананиев единствено за часове анулира заповедта си, с която нареждаше наложително носене на маски на открити и закрити публични места. Промяната в позицията си той оправда с публичното неодобрение поради недостига на маски в аптеките и плануваните санкции от 5000 лева Носенето на маски на публични места остава единствено рекомендация. Заповедта е анулирана " до постигането на консенсус в обществото ", въпреки Ананиев да изясни, че европейските здравни министри приветствали взетите от българското държавно управление и Националния действен щаб ограничения за ограничение на разпространяването на КОВИД-19.

Държавата ще купи 1 млн. защитни маски, които ще бъдат раздадени на обществено слабите. Това евентуално ще стане до седмица-две, разясни Ананиев и добави, че маските ще бъдат раздадени посредством структурите на МТСП. Те ще бъдат с висока степен на отбрана от вида ffp2 или ffp3 и ще са сертифицирани. Правителството чака и 2 млн. маски от Китай, които бяха поръчани предходната седмица. Според Ананиев скоро българските компании, които шият маски, ще могат да задоволят търсенето.

От понеделник следобед до през вчерашния ден по обед във Върховния административен съд постъпиха десетки тъжби против заповедта на здравния министър за маските. Адвокат Валентина Каменарска написа на страницата си в интернет, че заповедта основава " юридически парадокс ". Тя се базира на Закона за ограничение носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, признат през 2016 година, това обаче бе опровергано, защото там има разпореждания, които дават " малка врата " за сходни здравни обстановки. В персоналния си блог юрист Николай Хаджигенов написа, че първичната заповед нарушава Закона за здравето, съгласно който държавните и общински органи основават нужните условия за осъществяване на ограниченията, а средствата за реализирането им се обезпечават от държавния и общинските бюджети.

" Противоречиви са данните за използването на маски, болните наложително би трябвало да носят маски, а за здравите са напълно спорни, не се предлага от СЗО. Не измисляме неща, които не са в резултат на положителни практики ", разяснява проф. Венцислав Мутафчийски.

Очакваше се през вчерашния ден да бъдат дадени уточнения по първичната заповед, а не нейното анулиране. Дори бе обявено, че ще има гратисен интервал до събота, с цел да се снабдят хората с маски. Варна разгласи, че вкарва наложителната мярка, не е ясно дали ще я анулира след отхвърли на министерството.

Община Бургас разгласи, че ще раздава безвъзмездни маски в питателните магазини.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР