Здравният министър Кирил Ананиев е първият, който взе логичното решение

...
Здравният министър Кирил Ананиев е първият, който взе логичното решение
Коментари Харесай

Здравното министерство започва да плаща специализациите на младите лекари

Здравният министър Кирил Ананиев е първият, който взе разумното решение страната да заплаща специализацията на лекарите, които са ѝ нужни.

© Надежда Чипева България няма задоволително лекари, изключително в основни специалности като педиатрия, анестезиология, психиатрия, патология и други С нова смяна, инициирана от здравното министерство, този дефицит би трябвало да бъде най-малко отчасти позволен.

Ведомството на Кирил Ананиев е въвело промени в наредбата за специализациите, които най-сетне вземат решение казуса с неналичието на държавно финансиране за взимане на компетентност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Само до преди няколко години младите лекари, чието в началото образование продължава шест години, трябваше да заплащат още четири или пет години, с цел да работят в болница и да се образоват. Преди три години здравното министерство промени този неуместен модел и накара клиниките, на които са нужни специализанти, да им заплащат най-малко две минимални работни заплати. Това обаче също докара до проблеми: в доста лечебни заведения, изключително в провинцията, младите лекари получаваха заплати, по-високи от тези на учащите ги лекари.

Според измененията в наредбата, страната към този момент ще заплаща от бюджета на здравното министерство за образованието по държавна поръчка за специализацията на лекарите, които са ѝ нужни. През тази година такива са 489 души и нужната сума за образованието им е към 6.5 млн. лева годишно. За специализациите, които стартират през тази година, министерството е икономисало средства от други пера, с цел да заплати на младите лекари и техните бази за образование.

Държавата взима ограничения

Според обнародваната нова редакция на наредбата за специализациите на лекарите, образованието по държавна поръчка към този момент ще се поема от страната, като ведомството, ръководено от Кирил Ананиев, ще субсидира университетските лечебни заведения, в които се образоват младите лекари. Лечебните заведения към този момент няма да бъдат длъжни да отделят средства за заплати на специализантите, които работят при тях.

Според наредбата размерът на месечната дотация, която ще получават за всеки специализант базите за образование, в общия случай ще е в размер на две минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях. На специализантите от дефицитни специалности ще бъдат плащани три минимални работни заплати.

През тази година минималната работна заплата е 560 лв..

Специализантите ще могат да получават дотации за образованието си освен от страната, само че и от общините, от самите лечебни заведения и по европейски планове и стратегии.

Не си отивай от болничното заведение

Минималните периоди за специализация на лекарите са 4-5 години. Пет години се специализира по хирургичните специалности. След като завърши образованието, лекарите могат да се явят на сесия два пъти годишно. Така, даже и да стартират незабавно след завършването си на 25-годишна възраст, младите лекари се образоват най-малко до 29-30-годишна възраст.

Наредбата обаче вкарва и правила за работа след специализацията. След като придобият компетентност, младите лекари ще могат да избират да работят от лист с лечебни заведения, области или общини, в които има открит дефицит на експерти и ще бъдат длъжни да работят по специалността си най-малко три години.

Ако специализант, който е получавал държавна дотация, не извърши това обвързване, той ще бъде задължен да върне парите, които е получил по време на образованието си. Към днешна дата става въпрос за най-малко 53 760 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР