Здравните власти в Южна Корея разследват няколко възможни обяснения за

...
Здравните власти в Южна Корея разследват няколко възможни обяснения за
Коментари Харесай

Южна Корея търси обяснение на завръщане на вируса сред излекувани*

Здравните управляващи в Южна Корея проверяват няколко вероятни пояснения за дребния, само че въпреки всичко възходящ брой на оздравели пациенти от Ковид-19, които след това още веднъж се оказват с позитивен резултат при тестване. Сред вероятните обяснения са повторна зараза, рецидив или ненадеждни проби, споделят специалистите. Страната е съобщила за 141 такива случая до през вчерашния ден съгласно Корейския център за надзор и предварителна защита на заболяванията.

Повторна зараза или рецидив

Повторна зараза би била най-обезпокоителният сюжет, тъй като това мощно понижава надеждите за развиване на натурален имунитет измежду популацията. Както от Корейския център за надзор и предварителна защита на заболяванията, по този начин и доста други специалисти обаче считат тази догадка за малко евентуална. В Корейския център за надзор и предварителна защита на заболяванията клонят към мнението, че става дума за някакъв рецидив, или " реактивиране " на вируса.
Рецидив може да значи, че елементи от вируса минават в един тип " спящо " положение за известно време, или пък че някои пациенти може би имат някакви положения на отслабен имунитет, който ги прави податливи на " възкръсване " на вируса в техния организъм, споделят специалисти.
Неотдавнашно изследване на лекари в Китай и Съединени американски щати демонстрират, че новият ковид може да поврежда Т-лимфоцитите, известни още като Т-клетки, които играят централна роля в имунната система на тялото и за способността му да се бори против инфекциите.
Ким Чжон-ки, вирусолог в Корейския академични лицей по фармация, е сравнил рецидива след лекуване с пружина, която се изстрелва още веднъж, откакто е била затисната. " Когато натиснеш пружината, тя се смалява, когато си махнеш ръката, тя отскача ", изяснява той.
Дори и да се одобри хипотезата, че при пациентите се явява рецидив, а не наново заразяване, това би означавало нови провокации пред ограничение на разпространяването на вируса.
" Южнокорейските здравни управляващи към момента не са разкрили случаи, при които " реактивирани " пациенти предават вируса на трети лица, само че в случай че сходна заразност се потвърди, това ще съставлява голям проблем ", споделя Сол Дай-у, специалист по създаване на ваксини и професор в Университета " Чун-ан ".

Пределите на тестването
Пациентите в Южна Корея се считат за изчистени от вируса, когато са дали отрицателен резултат два пъти за интервал от 48 часа. Макар че употребяваните в Южна Корея проби RT-PCR се считат като цяло за точни, специалисти споделят, че има условия, при които те могат да покажат подправени или неразбираеми резултати в дребен брой случаи.
" RT-PCR тестванията претендират за акуратност от 95 %. Това значи, че при 2 до 5 % от случаите могат да се получат подправено отрицателни или подправено позитивни резултати ", споделя цитираният нагоре Ким Чжон-ки.
Остатъци от вируса могат да се задържат на доста ниски нива, неоткриваеми при даден тест, отбелязва Сол Дай-у.
От друга страна, тестванията могат да бъдат толкоз чувствителни, че да регистрират дребни и евентуално безвредни нива на вируса и надлежно позитивен тест, въпреки пациентът да е оздравял, сподели на пресбрифинг във вторник Куон Чжун-ук, заместник-директор на Корейския център за надзор и предварителна защита на заболяванията.
Тестовете могат също по този начин да бъдат компрометирани, в случай че пробите не са взети вярно, сподели Ом Чжун-сик, професор по инфекциозни заболявания в медицинския факултет на университета " Гачон ".

Сангми Ча, Ройтерс/БТА

*Заглавието е под редакцията на Мениджър Нюз
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР