Здравните власти у нас установили над 100 козметични продукта, които

...
Здравните власти у нас установили над 100 козметични продукта, които
Коментари Харесай

Продават козметични продукти за дезинфектанти


Здравните управляващи у нас открили над 100 козметични продукта, които били показани за дезинфектанти без да имат такива функционалности. Пратени са писма от Министерство на здравеопазването до 48 часа да спре разпространяването им като дезинфектанти. Това заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев по време на уебинар, проведен от Националната пациентска организация.

Важно е да се знае, че дезинфектантът би трябвало да съдържа най-малко 70% алкохол, да е течен, а не гел, тъй като течността по-лесно доближава до всички гънки на кожата и се разнася по-ефективно.

Купувачите да гледат на етикета дали препаратът е регистриран в Министерство на здравеопазването и номера на разрешителното.

Данни за производителя могат да бъдат открити на електронната страница на Министерство на здравеопазването http://www.mh.government.bg/bg/administrativni-uslugi/registri/registar-na-biotsidnite-preparati/

Всеки дезинфектант, който е в комерсиалната мрежа, наложително би трябвало да е минал през тествания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни заболявания. В България тези препарати са на позволителен режим. Експертен съвет по биоциди към Министерство на здравеопазването преценя дали дават отговор на европейските условия, дали съдържат неразрешени химикали, ефикасни ли са, съответни ли са напътствията за приложимост. Досега годишно в съвета се получавали по 60 до 80 заявки за стартиране на пазара, само че от началото на годината постъпили над 200, изясни доцент Кунчев.

Докато не се открие ваксина или лекарство против болестта, дезинфекцията и носенето на маски са най-ефикасното средство за предотвратяване, разяснява доцент Кунчев.Тъй като болестта е въздушно-капкова, от значително значение е проветряването на пространствата.

" Въпреки необятната акция за предотвратяване от COVID-19, в последно време хората безусловно подценяват освен обществената отдалеченост и носенето на маски, само че дезинфекцията, която е жизненоважна на фона на идна втора вълна на ковид ", разясниха здравните специалисти по време на уебинара. " Това, от своя страна, заплашва човешки животи - освен на възрастните и на хората с хронични болести. Наблюдава се по-лесно предаване на болестта и сваляне на възрастта на новорегистрираните позитивни случаи и на тези, които подлежат на лекуване. Има наклонност на повишаване на новооткритите случаи и това е резултат от всеобщото неспазване на ограниченията ", разяснява ръководителят на Неправителствени организации доктор Станимир Хасърджиев.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР