Здравните власти с мерки за популяризиране на задължителните профилактични прегледи.

...
Здравните власти с мерки за популяризиране на задължителните профилактични прегледи.
Коментари Харесай

Здравните власти с кампания за популяризиране на задължителните профилактични прегледи

Здравните управляващи с ограничения за разпространение на наложителните профилактични прегледи. Министерството възнамерява огромна осведомителна акция, в която ще вземат участие инфлуенсъри, известни писатели, спортисти и реализатори.

В " Денят стартира " заместник- здравният министър Михаил Околийски заяви, че се планува да получаваме уведомление на телефона, че би трябвало да посетим персоналния си доктор.

По данни на Здравната каса на наложителен профилактичен обзор до края на ноември 2023-та година са отишли над 2 милиона 430 хиляди души. Това са малко над 50% от пълнолетните здравноосигурени българи.

За пропуснат профилактичен обзор законът планува санкция от 50 до 100 лв., а при наново нарушаване глобата може да е двойно по-висока. По данни на здравната каса през предходната година 96 общопрактикуващи лекари не са създали нито един профилактичен обзор.

Около 20% от пациентите на лекар Михов сами го търсят за наложителния годишен профилактичен обзор. Останалите получават напомнящи известия.

" Някои идват, други - не, трети не помнят. Тази санкция не е използвана, не е била прилагана в никакъв случай. Не е била налагана в никакъв случай на никой и по тази причина тя на пратика няма никакъв резултат ", разяснява доктор Михаил Михов - ръководител на сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Ефект от постоянното вървене на профилактичен обзор, обаче може да има за личното ни здраве и за здравната система.

" При профилактиката търсим най-вече артериална хипертония, диабет, очни болести, които са доста значими. Ранното им разкриване е от основно значение за поддържането на човешкия организъм в цялостната му форма ", показва доктор Михов.

Всяка година пакетът профилактични прегледи и проучвания, които покрива здравната каса се уголемява. И 2024-та не прави изключение.

" Включването на повече проучвания, които могат да разрешат на индивида, според от възрастта му и дали е мъж или жена, напълно ранното разкриване на всевъзможен проблем. Било то сърдечно-съдов или онкологичен ", отбелязва доц Михаил Околийски - заместник-министър на опазването на здравето.

Здравните управляващи ще ни припомнят с уведомление по телефона, че би трябвало да отидем на наложителен обзор. Планират и огромна акция за изгодите от профилактиката.

" Ще търсим инфлуенсъри, мислим за Георги Господинов, който е нашият талант на съвремието. Има хрумвания от нашия пресцентър за поп-фолк реализатори. Аз самият ми e мъчно да го схвана, тъй като съм хеви метал, обаче има хора, които това харесват и младежите няма в този момент да им променяме настройките ", счита доц Михаил Околийски - заместник-министър на опазването на здравето

Околийски изясни, че единствено 14% от здравето ни зависи от здрвната система.

" Всичко друго е персонално държание, дали пушиш или пиеш, дали спортуваш. Хората няма да станат по-здрави, в случай че ние влагаме единствено в болничното им лекуване. Ще станат по-здрави, в случай че се предпазят от заболяванията ", безапелационен е зам.министърът.

За акцията за профилактичните прегледи здравното министерство разполага с милион и 600 хиляди лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР