Здравни специалисти от сдружение “Въздух за здраве официално се обърнаха

...
Здравни специалисти от сдружение “Въздух за здраве официално се обърнаха
Коментари Харесай

Д-р Гевара пред ФАКТИ: Мръсният въздух създава не по-малко поражения от една вирусна инфекция

Здравни експерти от съдружие “Въздух за здраве ” публично се обърнаха към кмета на Столична община Йорданка Фандъкова с връчване на писмо зов “Всички дишаме това писмо ”. “Въздухът е нужен и еднакъв за всички нас. Нивото на неговото замърсяване е отговорно за увеличението на хроничните болести при уязвимите групи като хора в преклонна възраст, деца и хора с хронични болести. Според публични данни за интервала 2015-2019 година жертвите на въздушното замърсяване надвишават най-малко десетократно тези в резултат на случаите на пътя в същия интервал ”,, експерт по белодробни заболявания и ръководител на съдружие „ Въздух за здраве “. Повод за началото на самодейността е започващият отоплителен сезон, а от Столична община за поредна година изостават с по този начин нужната за всички осведомителна акция, която да способства за в допълнение възстановяване качеството на въздуха. Още по тематиката пред ФАКТИ приказва доктор

- Д-р Гевара, лекари и публични организации приканват да създадем градовете по-здравословни места за живеене. Връчихте и писмо на кмета на София Йорданка Фандъкова, само че по какъв начин да стане това?
- От древността главните функционалности на градовете са стопански, политически, обществени и духовни. Те са центрове, към които хората се сплотяват с концепцията за по-добър живот, с концепцията да бъдат предпазени. Това, което ние вършим, е допускането на един съвсем незабележим " троянски кон ", който малко по малко унищожава психическото и физическото ни здраве. Това, несъмнено, води до напрежение, съпротива на институции и разцепление. За да не позволяваме това, би трябвало да се фоксуираме още веднъж върху към този момент упоменатите функционалности на града. Трябва да се фоксуираме върху дълготрайните стопански последици от мръсния въздух и да работим за предварителната защита. Да се влага в " зелени източници " на сила, в " зелени " пространства и съответна " зелена " инфраструткура, позволяваща повече спорт, придвижване и каране на колела, да вземем за пример. Политиците би трябвало да проговорят на общ език, в който крайната цел на дейностите им да е здравето на жителите. Ако приказваме за едно вярно ръководство, то би довело до хармонизиране на средата и надлежно основаване на повече условия за обществени и духовни събития.

- Настоящата здравна рецесия, поради коронавирус, който удря белия дроб, съумя да извади на напред във времето и тематиката за въздуха. Какво можем да кажем за въздуха в София?
- Замърсеният въздух, за жалост, не е фактор, който елементарно можем да направляваме. Той е на всички места. През зимата въздухът в София е извънредно замърсен и даже забележим. Тъжно е, че малко хора се впечатляват от това и не престават да се возят сами в колите си до работа. Истината е, че мръсният въздух основава не по-малко провали от една вирусна зараза. Най-вече заради обстоятелството, че сме изложени дълго време на него. Той въздейства непосредствено на белодробната тъкан, обостря налични и основава нови болести. Индиректно обаче този въздух води до имунна активация и систематичен инфекциозен отговор, нарушава функционалността на кръвоносните съдове, на стените им. А те - кръвоностните съдове, са на всички места, надлежно се визира всяка една органна система. А човек е на такава възраст, на каквато са кръвоносните му съдове.

- Изобщо замисляме ли се за средата, в която живеем в града?
- Много малко хора се замислят за средата, в коята живеят. Забравят за какво са в града и живеят " ден след ден ", просто за за оцелеят. Забравят се обществените и духовните аспекти на съществуването си. Факт е, е че хроничната политическа и духовна рецесия, която ни е налегнала в допълнение, " обостря " този циничен кръг. За да се излезе от него, евентуално трябват по-драстични дейности, които да ни извадят от тази " мнима " зона на кофорт.

- Идва отоплителният сезон и още веднъж ще горим дограма, отпадъци и кой каквото откри. И отново ще си приказваме за чистотата на въздуха…
- Да, факт е, че през зимата въздухът се насища с финни прахови частици, най-много от горенето на всевъзможни ненужни движимости и засиления трафик. Има опити за регулация на хартия, само че на процедура такава не съществува. Хората, които имат властта да трансформират обстановката с дейности, се опасяват да ги подхващат, тъй като това евентуално би довело до тяхното събаряне от постове и загуба на забележителен електоратнат. А те нали са си „ на топло “... Човек може да се защищити от нечистия въздух с използването на маски със специфични филтри и въздухопречистватели в дома си. Вършат работа.

- Според изследване общата здравна цена от мръсния въздух, която София заплаща, се равнява на над 2,5 милиарда евро на година. Обяснете повече…
- Има направено изследване от Европейската асоциация за публичното здраве - EPHA. То прави оценка финансовите загуби, нанесени от мръсния въздух в резултат на смъртност (включително и детска), изгубени работни дни, лимитирани от интензивност дни, продължителен бронхит и астма, хоспиталиации в резултат на белодробна и сърдечносъдова патология. София е на 13-о място от 25-е града в Европа, които заплащат най-високата цена вследствие нечистия въздух, а точно 2,5 милиарда евро на година, както казахте.

-------------------------------------
Д-р Калоян Гевара е експерт по психиатрия и участник в Лекарска мрежа „ Въздух за здраве “. Работи в Държавна психиатрична болница за лекуване на наркомании и алкохолизъм и е един от основателите на Българска младежка психиатрична асоциация. Дейността му обвързвана с възстановяване физическото и психическо богатство на хората.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР