Здравни експерти във Великобритания издадоха предупреждение за силно заразна болест,

...
Здравни експерти във Великобритания издадоха предупреждение за силно заразна болест,
Коментари Харесай

100-дневната кашлица: Силно заразна болест в Европа

Здравни специалисти във Англия издадоха предизвестие за мощно заразна болест, известна като " 100-дневната кашлица ", която бързо се популяризира в Обединеното кралство. Бактериалната зараза, която претърпява скок от 250% в случаите, започва със признаци, наподобяващи простуда, само че може да прогресира до продължителни и интензивни пристъпи на кашлица, продължаващи до три месеца, заяви Fox News.

Агенцията за здравна сигурност на Острова заяви, че между юли и ноември е имало 716 случая на коклюш, бактериална зараза на белите дробове, което е три пъти повече от същия интервал на 2022 г. 

Д-р Гаятри Амирталингам, заместник-директор на стратегиите за публично опазване на здравето в организацията, сподели пред The ​​Independent, че броят на инфекциите е намалял по време на пандемията от Ковид-19 заради политиките за обществено разграничаване и блокиране, само че в този момент още веднъж се повишава, сочат отчетите. 

Коклюш, зараза на белите дробове и дихателните пътища, породена от бактерията Bordetella pertussis, в миналото е била главен палач на бебета. Ваксина от 50-те години фрапантно понижава убийственото й влияние.

" Преди 60-те години на предишния век, когато допускам, че започнахме с имунизирането, е имало епидемии на всеки три години ", споделя професорът по педиатрия в университета в Бристол Адам Флин пред The ​​Guardian. 

Не единствено бебетата, само че и по-големите деца и възрастните също могат да получат магарешка кашлица. " 100-дневната кашлица " може да аргументи херния, възпалени ребра, инфекции на междинното ухо и незадържане на урина. Националният институт по алергии и инфекциозни заболявания във Англия акцентира, че магарешката кашлица може да затрудни дишането. Интензивната кашлица може също да докара до повръщане и възпалени или даже счупени ребра. Тя е предотвратима и е налична ваксина, която може да отбрани децата и бебетата, припомнят здравните управляващи в страната.

Повече от 1000 случая на магарешка кашлица бяха са регистрирани в Хърватия само преди две седмици. Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (European Centre for Disease Prevention and Control) разказва методите на заразяване, споделя кои са хората в максимален риск и по какъв начин да се предпазим от коклюш.

Коклюшът се разпространява най-вече посредством поемане на капчици от носа или гърлото на инфектирани човеци. Коклюшът може даже да се популяризира от субект, който има единствено лека форма на коклюш или от субект, който е асимптоматичен. Често по-големи братя, сестри и родители, които може да са носители на бактериите, носят заболяването вкъщи и заразяват бебето в семейството. 

Коклюшът може да се появи на всяка възраст. Увеличава се броят на възрастни и юноши, които са диагностицирани с коклюш. Понастоящем възрастовите групи с най-често диагностициран коклюш са бебета под една година и юноши сред 10 и 20 години. Всички, които не са имунизирани против коклюш с предложения брой дози ваксина, са изложени на риск, без значение от възрастта, разяснява " Фокус ".

За разлика от заболявания като варицела (варицела) и морбили, е допустимо да имате коклюш повече от един път през живота си, защото антителата, които се развиват след зараза или имунизация, не траят във времето.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР