Здравната система според мен е грешно конструирана. Основите са грешно

...
Здравната система според мен е грешно конструирана. Основите са грешно
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Пари има, но здраве няма, решението е в електронното здравеопазване

Здравната система съгласно мен е неверно конструирана. Основите са неверно сложени. Хората, които са основали тази каса преди 18 години, са я почнали с положителни планове - желали са да създадат един обществен най-малко на здраве, хората да се усещат сигурни, само че никой не е очаквал, че ще се хлъзне в посока търсене единствено на облага и на първокласни разновидности на опазване на здравето. Това сподели шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Кламен Плочев пред Българска национална телевизия.
Здравеопазването е една доста комплицирана, доста деликатна материя. Всеки желае да се лекува с най-хубавото, в най-хубавите условия, при най-хубавите лекари - това коства доста пари, разяснява проф. Плочев.
" Има ги парите, не мога да кажа, че няма пари, обаче здраве няма. Липсва сполучлив надзор, което е доста значимо. Поради което осъзнах, че първото, което би трябвало да направя с моя екип, е да преустроя системата на надзор. Да направя подобен надзор, който да дава действителна, точна информация, тъй като парите са въпрос на сметка. Ако погрешно си направиш сметката - фалираш ", сподели още шефът на НЗОК.
Той изясни, че е положена основата за построяването на нов надзор. " Основата се назовава електронно опазване на здравето . Това е надзор на дейностите, размерите и разплащанията онлайн в действително време като най-хубавият надзор няма да бъде чиновник от Касата, а смият пациент. Той със своята карта ще може всеки миг да влиза в системата, тя ще записва неговото влизане т.е. ще знаем къде се е прегледал, в коя лаборатория са му взети проучвания, ще знаем в кой рентген му е направена фотография, по-късно в коя аптека си е взел лекарството или в коя болница е пристигнал и по какъв начин ", сподели проф. Плочев, представен от Фокус.
По думите му всичко това ще даде освен действителна визия, само че и опция за обмисляне на дейностите и риска.
" Здравеопазването е рискова материя - там рискът не е единствено да сбъркаш и не дай си Боже да не окажеш помощ на хората, само че и да объркаш сметките и в последна сметка хората да останат без действителна здравна помощ ".
Който и министър да пристигна, все ще бъде човек, който в последна сметка ще желае да даде здраве за хората, а няма да работи срещу опазването на здравето, добави той. " Посоката е значима. Да вървим в една посока. А тази посока е налично и качествено опазване на здравето за хората. Да се отстрани бюрокрацията. Да се отстрани това висене по опашките или футболизиране на пациентите от едно място към друго ", сподели още проф. Плочев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР