Здравко Желязков направи ударен коментар в Народното събрание, а темата,

...
Здравко Желязков направи ударен коментар в Народното събрание, а темата,
Коментари Харесай

Здравко от Ритон с ударен коментар по повод квотите за българска музика в националните ни медии

Здравко Желязков направи ударен коментар в Народното събрание, а тематиката, която ескалира напълно целесъобразно страстите му, са квотите за българска музика в националните ни медии!

Темата продължава да предизвика бурни диспути и реакции. И има за какво! Център е отбраната на българската музика в България и приоритизирането ѝ.

Освен Катя и Здравко от " Ритон ", на срещата в Народното събрание участваха още Силвия Кацарова, Йорданка Христова и Милена, които имат аналогични позиции.

Видеото, което най-успешният роден дует качи в You Tube канала си, предстоящо провокира огромно внимание. Какво ще бъде следствието обаче, след всичко изговорено, следва да разберем. А до тогава дано не забравяме, че смисълът да пазиме българското идва единствено тогава, когато в действителност сме осъзнали цената му.



А ето и какво написа Здравко Желязков във Facebook профила си:

" Едно ТВ изявление, което ме предизвика да напиша тези редове…

Уважаеми наши другари, фенове и почитатели,

По мотив квотите за БГ- музика в ефира на Националните медии, ние Дует Ритон и други наши сътрудници, бяхме поканени в парламентарна комисия за просвета да изкажем своето мнение.

Откровено и прочувствено изложих част от моите аргументи-защо в Националните медии би трябвало да се излъчва повече БГ-музика. Моето изявление може да видите тук: https://youtu.be/QJTsqzmJHuo

Аз нормално приказвам много разпалено, само че никого не съм обидил, непредизвикано, с изключение на тези, които може би пазят небългарски ползи. Уважавам надълбоко всички български музикални създатели, без значение от стила, който практикуват.

Получих предложения от много медии да разясня. Отказвах тъй като си помислих, че там където би трябвало съм споделил всичко ясно и то е в ръцете на Парламента.

След като избрани публицисти и депутати започнаха да тиражират една лъжлива версия, и хитро да изместват същността на казуса, в една комфортна за тях посока и да политизират нашите претенции, обидно да квалифицират Български създатели, оставили зад себе си блестяща интернационална кариера и други, които са в нейното начало, взех решение не пред медиите, където постоянно времето не стига, а тук най-малко приятелите и хората, които ни имат вяра да схванат истината.

В отбрана на непознати бизнес ползи манипулативно започнаха да се вадят изречения от цялостното изявление на мен и мои сътрудници пред парламентарната комисия и освен, в отбрана на Българското музикално творчество, с цел да се отклони публичното внимание от същинския проблем.

Дори уважавани от мен хора, като един някогашен министър на културата, подхвърляйки иронично „ естрадни величия от предишното “, показват цялостно неглижиране на казуса или по скоро, съзнателно отклонение от неговата същина.

Имам възприятието, че съм предаден от Българи в България, което ме огорчава и кара да пиша тези редове!

Ние приказваме за повече Българска музика по националните медии, а някои изместват тематиката към политическа поръчка, търговия и какво ли не, през субективната преценка на музикалното си тесногръдство и политически фанатизъм!

Убеден съм, че всички знаят какво желаеме ние БГ-творците и съзнателно подценяват неговата надпартийност, а именно-закон за наложителна квота, българска

музика, изпълнявана на български по националните медии, които се устоят от налозите на всички българи(около 130 милиона лв. годишно).

Цели райони от България са в музикална взаимозависимост от прилежащи страни. Младите хора там даже не познават настоящите ни поп и рок реализатори, нито музиката им!!!

Не е ли съществена задача на БНР да спре тази културна инвазия, да даде повече БГ-музика на Българите!? Замисля ли се някой какъв брой е значимо това, за оцеляването Българщината!?

В днешния глобализиран свят, престижът и лицето на всяка уважавана нация се оформят не от въоръжена до зъби войска, а от мощна и достоверна, национална просвета. Огромно въздействие върху масите, оказва известната музика, звучаща в ефира.

От финансова позиция, в случай че националните медии оферират повече българска музика, отчисленията за авторски и сродни права, които са обилни, няма да изтичат в чужбина, както е в последните повече от 30 години.

Каква е повода? Пари, несъмнено! Чиновници, платени от непознати грантове, защитаващи непознати бизнес ползи.

Всяка година отчисленията за авторски и сродни права, единствено от Националните медии(БНР и БНТ) са в порядъка на 4-5 милиона лв., от които 88% се изплащат на непознати създатели и реализатори и единствено 12 % остават за БГ-творците. Това е срамно!!!

Ето това е повода по този начин гневно и подло да се изкривява истината и да се заблуждава българската общност, че видите ли „ СТАРИТЕ ЕСТРАДАДЖИИ “, тъй-като никой не ги слушал(иска ви се…) „ плачели по канцелариите за някакви си квоти и така нататък и тъй наречените -цитирам по памет един депутат-рецитатор!!!

Този господин, в чието „ творчество “ доминират псувните и мирисът на избран тип флора, без музикално обучение, с неоправдана гняв, ненавист и самочувствие на избавител, декларира като последна инстанция, обиждайки всички създатели и млади и остарели в региона на поп и рок-музиката у нас, че песните, които вършат за нищо не стават и квотите за БГ-музика „ са избавителен пояс за некадърници “.

И още един негов откъс: „ Новите песни на въпросните реализатори от естрадата могат да докарат човек до самоубийство……. “

Милиони Българи би трябвало към този момент да са се самоубили……?! Според него.

Отговарям незабавно. Ние дует Ритон, в случай че се гласоподава закон за по-голям % БГ музика в националното радио особено, ще изтеглим своите записи с цел да потвърдим освен на него, само че и на всички, които мислят по този начин, че по-старото потомство създатели, които сме на музикалния пазар, нямаме потребност от квоти, защото нашите песни са задоволително известни и най-хубавите от тях се пеят от генерации и ще се пеят и без да звучат по националното радио. Относно цялостните зали бих му поискал да има щастието и неговите да са цялостни 45 години и да заповяда в НДК на трети ноември с цел да се убеди, че и до през днешния ден е по този начин, а и да чуе напълно нови песни, и да види реакцията на публиката!

Умният човек се учи до момента в който е жив с цел да не изпадне в лимитирано осведомително еднообразие, подбудено от прекомерно огромно его!

Нека най-сетне се разбере, че не за себе си желаеме квоти, а за всички бг-творци!

Най-странното е, че внушенията за липса на качествена българска музика, се вършат от хора без нужния музикален ценз, на база субективна музикална преценка и политически фанатизъм.

Музиката дали е добра или неприятна дефинират хората които припознават нейното обръщение. А за това е нужно сърце, а не тесногръда преднамереност!

Срам ни е от вас господа!!! От всички вас, които ни принуждавате в България да се борим за българското, а вие през своята тесногръдо-еснавска призма да внушавате на Обществото, че го вършим за персонална полза!!!

Не, вършим го в отбрана на българската нематериалност, като скромни представители на поп-културата и колкото и да не ви се желае, равнището на своя финансов и нравствен свят сме построили за всичките 45 години на същинска концертна сцена, по целия свят и с горделивост, както множеството наши сътрудници сме носили своите награди за България, с български песни от най-престижните музикални състезания.

Не си заравяйте главите в пепелта, а четете повече, и разберете, че светът не стартира от вас и без познаване на историята ще си останете просто едни доста, доста дребни хора в джунглата на посредствеността. НИЩО ЛИЧНО, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ! "

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР