Здравко Димитров за екшъна в Куклен: Законите важат за всички

...
Здравко Димитров за екшъна в Куклен: Законите важат за всички
Коментари Харесай

Чавдар Грошев: Ако твърденията на ромите са верни, това е...

Здравко Димитров за екшъна в Куклен: Законите важат за всички Роми от Куклен: Полицай удари жена! ВИДЕО Екшънът в Куклен - поради припаднала баба ВИДЕО

- Г-н Грошев, има ли в Районна прокуратура данни за упражнено полицейско принуждение върху арестуваните за 24 часа очевидци след случая в Куклен?

- Такива материали по делото няма. Ако има нещо такова, това ще е полицейско принуждение и ще пуснат тъжба до нас. Ако са си извадили медицински, би трябвало да пуснат тъжба, това е естественият ход на нещата. След това ние ще създадем инспекция,

в случай че установим данни за осъществено закононарушение.

Към момента не мога да разясня сходни дейности на полицейски чиновници, без да има подадена тъжба. Тези хора са разпитвани по делото и не са твърдели сходни неща.

- Общинската съветничка от Куклен Албена Костадинова съобщи, че при абсурда сред българи и роми еднообразен протегнал ръка да я удари, само че синът <210> я издърпал и служителят на реда блъснал друга жена. С какви данни разполага прокуратурата за дейностите при задържането?

- По делото няма нито едно доказателство, което да поддържа тези нейни изказвания. Няма доказателство, че полицейски чиновник е протегнал ръка или блъснал който и да било от присъстващите. Точно обратнотно. Когато е дошъл служебният автомобил на полицията, същият е бил обкръжен от група роми, които са почнали да удрят по него. Полицейският автомобил е със счупено предно и задно обзорно стъкло, като

задното обзорно стъкло е счупено с камък с размери 20 на 20,

който е минал през стъклото и е паднал на задната седалка на автомобила. Хвърлен е от малолетно лице. Задържаните си признават за това, че са счупили полицейския автомобил. Няма изказвания по делото, че някой от служителите на реда се е държал жестоко или че е протегнал ръка на който и да е от присъстващите.

- Вярно ли е, че е викана кола за спешна помощ за една от арестуваните?

- Нямаме данни за това, само че дамата твърди, че тя не е удряна, не е блъскана. Влизайки в дома на съседите, е припаднала. Тя твърди изрично, че <210> е дадена вода от съседите, била е напръскана - т.е. че <210> е оказана помощ от съседите. Никъде не се твърди, че по отношение на нея по какъвто и да е метод е оказано някакво принуждение.

- Но съветничката Костадинова насочва доста съществени обвинявания.

- Аз отново споделям, че в това, което е събрано по делото, няма нито едно доказателство за тези нейни изказвания.

- Ще изиска ли прокуратурата непрекъснато задържане на петимата задържани по време на случая?

- По формираното досъдебно произвеждане като обвинени са привлечени пет лица. Едното лице е от женски пол на 40 години, която е привлечена към наказателна отговорност за безчинство, защото е направила жестоко нарушаване на публичния ред, изразяващо очевидно пренебрежение към обществото, като нейното действие се отличава с извънреден цинизъм. Това е закононарушение по член 325, алинея 2 от Наказателен кодекс. Към наказателна отговорност са привлечени и двамата <210> синове - също за безчинство. Те имат и второ обвиняване за това, че са потрошили предното обзорно стъкло на служебния автомобил. Това е закононарушение по член 216 от Наказателен кодекс. Единият е на 25 година, другият е на 22 година, като по-младият има и друго обвиняване - за това,

че е предизвикал лека телесна щета на полицейския чиновник,

който е изпълнявал своите служебни отговорности, като му е нанесъл удар в главата. Имаме обвинявания и против едно малолетно лице. Той в съучастничество също е направил безчинство. Привлечен е и за това, че е счупил задното обзорно стъкло на служебния автомобил - отново закононарушение по член 216 от Наказателен кодекс. Петият, който е притеглен към наказателна отговорност, е за това, че е предизвикал лека телесна щета на полицейски чиновник, която се показва в ритници в региона на коляното.

- А изяснихте ли към този момент по какъв начин е зародил спорът, какво го е предизвикало?

- Причините, които показаха арестуваните, са чисто битови. Касае се за случай, при който едното от фамилиите е пуснало по-силна музика. От другото семейство, което живее в съседство, са им създали забележка. Бабата на двама от арестуваните отишла да се извини, че нейните внуци не са понижили музиката, тъй като са използвали алкохол. Влизайки в дома на другото семейство и виждайки, че в този миг двамата й внуци идват в двора, тя се тормози и припада. Виждайки това, двамата влизат и стартират да се блъскат, стартират обиди и това е предизвикало абсурда и последващите дейности.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР