Здравейте, Браво за страхотната Ви инициатива! Искам да попитам дали

...
Здравейте, Браво за страхотната Ви инициатива! Искам да попитам дали
Коментари Харесай

Доброволците от BraVo, Пловдив! с призив: Елате с нас да преобразим града!

Здравейте, Браво за страхотната Ви самодейност! Искам да попитам дали имате физически и финансово опцията за запълване на канала сред ремонтираните сектори на Кукленско шосе кръстовището до Еко?Намира се тъкмо след  Екото на Кукленско шосе и в противоположна посока от Митницата - цялото кръстовище, което оставиха несвързано!
Прочетете още
Това написа в страницата на „ Браво, Пловдив! ” пловдивчанката Красимира Иванова. Дамата следи поредицата начинания, свързани с възстановяване на градската среда на гражданското придвижване. Тя, както и десетки други пловдивчани адмирират акциите на доброволците и изпращат сигнали за проблематични сектори в града. Засега сигналите за проблеми са повече от доброволците, подготвени да се включат в отстраняването им, само че момчетата и девойките от „ BraVo, Пловдив! ” не се отхвърлят. Шест месеца след старта на задачата, се срещаме с трима от „ моторите ”  на придвижването – Светослав Енчев, Яна Димитрова и Стефан Чочков. От няколко месеца те са всеки уикенд „ на терен ” и вземат участие във всяка акция.

- На път сте да опровергаете пословицата „ Една птичка пролет не прави! ”. Наистина ли вярвате, че няколко души могат да разсънят обществото?

Светльо: Всъщност в случай че не вярвахме в това, нямаше въобще да започваме. Свързва ни градът, в който сме израснали и обичаме безпределно и желаеме да го запазим и да го създадем по- комфортен за живеене. 

Яна :-  Дори и първоначално да имахме някакви съмнения,  последните акции демонстрираха, че пловдивчани имат предпочитание да оказват помощ, желаят да има повече пространство и място за спорт за децата им и са подготвени да отделят време, с цел да се включат в смислени начинания. Последните акции събраха повече от 30 души, половината от които деца на разнообразни възрасти.

Стефан:  - На последната самодейност, която беше на спортната площадка на ул. „ Нева ” в Кючук Париж, едно 5-годишно момченце ми сподели, че това било най- щастливия ден в живота му. Беше омазан до ушите в багра и очите му светеха. Сигурен съм, че майка му и татко му също биха се присъединили в идващите ни акции, дружно с него даже  само поради тази усмивка.

- Мислите ли? Хората, а и децата бързо губят интерес.

Светльо:  -  Ако всеки от нас се „ скрие зад оградата си ” нагледно казано и не се грижи за общите пространства и ползи, няма по какъв начин да запазим голямото завещание на този град. Живеем измежду епохи история и би трябвало да сме виновни както към хората, които са съградили всичко, по този начин и към децата си. За 6 месеца сме запълнили над 45 дупки и сме реновирали 5 спортни площадки в разнообразни квартали на града. Всичко това е направено със лични средства. 

  Яна:  -  Да, доста по-лесно е да прекараме събота и неделя пред тв приемника, само че хората, които идват да оказват помощ, в края на самодейностите виждат резултата и са си потеглят с възприятие на горделивост, че са съдействали с нещо за квартала, че са дали добър образец на децата си, че са се срещнали с нови хора.

Стефан: -   Аз персонално имам вяра в резултата на  „ снежната топка ”. Колкото повече хора увличаме с нас, толкоз повече неща ще можем да създадем, които пък ще стимулират други хора, да го вършат. На една от последните акции един мъж, който минаваше с буса си, видя по какъв начин се мъчим да инсталираме едно баскетболно табло, защото стълбата ни не беше задоволително висока.  Спря се, извади принадлежности, покатери се на покрива на буса и за нула време постави таблото. Обеща идващият път да докара още 6 индивида.

 - Инициативите на „ BraVo, Пловдив! ” стават все по-амбициозни. Как ги финансирате?

Светльо:  – Всъщност на фона на резултатите, бюджетът е алегоричен. Купуваме  бои, четки, лакове с наши средства, всеки от нас има познати  в разнообразни строителни компании – обезпечават ни асфалт и филц за запълване на дупките, други ни оказват помощ с трамбовъчни машини. Един доктор от сдружението предходната седмица заплати футболните порти за спортните площадки, различен купи баскетболните кръгове. Преди два дни един бизнесмен ни даде безплатно две складови пространства, където да държим строителните материали и инструментите. 

Яна :- По- значимо от парите е времето, което всеки може да отдели. Затова и не одобряваме дарения под формата на парични средства. Но всеки, който има опция, в случай че не може да пристигна да работи с нас, може да ни помогне със строителни материали – бои, асфалт, филц, ръкавици, четки, фасаген и други Или да ни услужи с някаква нужна машина.  Но истината е, че сигналите се усилват и на нас ни трябват най- доста хора. Затова се обръщаме хъм всички  пловдивчани, на които им пука за този град: „ Хайде ЗАЕДНО ”.

Стефан: -  Не инцидентно ви демонстрирах едно от последните известия, които получихме. Жената желае да асфалтираме цяло кръстовище. Но ние нямаме такава опция. И тук не става дума единствено за пари. Всеки ден на фейсбук страницата получаваме десетки сигнали. И по тази причина насочваме апел " Ела и ти с нас! ".

Много хора споделят – аз заплащам налози, за какво да правя работата на общината? Как им отговаряте?

Светльо:  Когато се съпоставяме с огромните европейски градове и ги сочим за образец, е добре да се потрудим да разберем размера на налозите, които жителите там заплащат.  Те са несъизмерими с нашите. И по тази причина тези общини имат доста по- огромни благоприятни условия и градовете наподобяват чисти и подредени. С което надалеч не извинявам градската власт, тъй като евентуално и там има благоприятни условия за оптимизация. Но цялото ни общество е построено на правилото на обществената отговорност.

 - Яна : Вярвам, че българите сме нация от предприемчиви хора. Българското възобновление не би било допустимо без мощния предприемачески дух в композиция с същинска обществена отговорност, която прогресивни българи са показали през това време. Дали са чакали за всичко на общината? Едва ли. Но, несъмнено, би трябвало доста отговорно да следим по какъв начин общината харчи нашите налози.

Стефан : - Надявам се, нашите начинания да са тласък за локалната власт, с цел да си правят работата с по-бързи темпове. Има огромни планове, за които е нужно време и ние сме наясно с това. Но каква е логиката една дупка да стои с години, да няма кой да я запълни и десетки водачи да си разрушават колите в нея. Това не мога да го схвана.

 - За страдание проблемите на града надалеч не се изчерпват единствено с неприятната инфраструктура. Има ли други области, в които смятате че можете да бъдете потребни?

  Светльо: - Да, пловдивчани ни одобряват като ремонтна бригада, тъй като към този момент сме запълвали дупки във всички квартали. Но истината е, че това надалеч не изчерпва нашите стремежи за смяна. Искаме да създадем по този начин, че пловдивчани да се гордеят с града, в който живеят. И освен поради забележителната му история, а и поради сегашното и бъдещето му. Да покажем нещата, които са положителни за Пловдив, хората, които вземат участие в актуалната му промяна. *Да покажем на хората, че може да играят значима и решаваща роля в развиването на града, като не чакат очевидно неработещите институции и се оправят сами с разнообразни обществени, стопански и екологични проблеми.

  Яна:  - Пловдив е столица на актуалното изкуство и просвета, с безспорни достижения в разнообразни жанрове  и голям потенциал. Те би трябвало да бъдат налични за повече хора. Важно е те да доближават до по-широка публика.  Особено при младежите.

Стефан : -  Подготвяме няколко начинания, които ще започват през есента. Ще има изненади и за най- дребните. Но всички събития, които предстоят, се афишират на уеб страницата ни  и на нашата фейсбук страница 

 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР