збраният за президент на САЩ Джо Байдън събира старата тайфа.С

...
збраният за президент на САЩ Джо Байдън събира старата тайфа.С
Коментари Харесай

Асошиейтед прес: Байдън събира старата тайфа

збраният за президент на Съединени американски щати Джо Байдън събира остарялата банда.

С напредването на процеса за попълване на местата в кабинета и на другите високопоставени длъжности ясно проличава отпечатъкът на Обама върху бъдещото държавно управление на Байдън. Това написа в коментар за Асошиейтед прес Амер Мадхани. И продължава:

Да вземем да вземем за пример Денис Макдона, шефа на кабинета на някогашния президент Барак Обама, който в четвъртък Байдън разгласи за своя избор за министър по въпросите на ветераните. Сюзан Райс, някогашният непрекъснат представител на Обама в Организация на обединените нации и някогашен негов консултант по националната сигурност, ще е шеф на Съвета за вътрешна политика на Белия дом.

Преди това Байдън към този момент беше решил някогашният министър на земеделието при Обама Том Вилсак още веднъж да оглави същото министерство, някогашният държавен секретар Джон Кери да бъде специфичен делегат за климата, а тогавашният заместител на Кери

Антъни Блинкън да застане отпред на Държавния департамент. Джеф Зинтс, който при Обама беше краткотраен началник на бюджетната работа на Белия дом, а също и старши стопански консултант в американското президентство, се завръща като координатор на Байдън по въпросите на битката с ковид.

С изключение на президента Доналд Тръмп, който при избирането си през 2016 година беше външен човек за политиката, всички останали президенти в най-новата история на Съединени американски щати доста са разчитали при попълването на кадровия състав на държавното управление на специалисти от предходни ръководства на своите партии.

Но Байдън, който поема президентския пост в разгара на най-тежката здравна рецесия от век насам и на фона на отслабваща стопанска система, залага в много по-голяма степен на експертния опит от предишното и по тази причина постоянно поглежда към фрагментите от времето на Обама, с цел да попълни състава на държавното управление си.
 Джил и Джо Байдън
"Много от хората, които се връщат, се връщат, тъй като имат вяра в държавната администрация и знаят, че след четири бурни и разрушителни години и безжалостна пандемия, в този момент е извънредно значимо време да служиш (на държавата) ", сподели Дейвид Акселрод, който беше старши консултант на Обама. "Те имат скъп опит. Ценностите и вижданията им са в благозвучие (с тези на Байдън). Предизвикателството се състои в това да гледаш напред, а не обратно и не просто да поправяш счупеното, а да правиш нови неща ".

И въпреки всичко, привличането на фрагменти на Обама в орбитата на Байдън очевидно има някакви граници.

Изглежда, все по-малко евентуално е някогашният кмет на Чикаго Рам Еманюъл, конгресмен три мандата и първи шеф на канцеларията на Белия дом при Обама, да получи пост в кабинета. Той лобираше за към момента незаетия пост на транспортен министър, само че беше подложен на рецензии за дейностите си като кмет през 2014 година след убийството на Лакуан Макдоналд, негър младеж, погубен с 16 изстрела от бял служител на реда.

Но да се разчита на специалистите на Обама крие и опасности . Част от номинациите да вземем за пример са на хора от оня вашингтонски хайлайф, който Тръмп назова "блато " в предизборната си акция през 2016 година и към който някои републиканци към момента изпитват съмнение.

Прогресивните демократи, въпреки това, гледат на ерата Обама с отчаяние, тъй като съгласно тях тогава ръководещите са работили прекомерно внимателно във време, в което са се претендирали решителни дейности. Те упражняват напън върху Байдън да се концентрира по-специално върху многообразието в кабинета си, откакто няколко от първите определени от него хора за разнообразни длъжности бяха бели мъже.

Александрия Окасио-Кортес, представител на демократите в Конгреса от Ню Йорк, сложи под подозрение "цялостното обръщение ", което Байдън желае да изпрати с номинациите си. А лявоориентираната природозащитна организация Движение "Изгрев " (Sunrise Movement) дефинира избора на Вилсак за аграрни министър, а не на конгресмен Марша Фъдж (конгресмен от демократите от Охайо, която искаше да стане първата чернокожа жена на този пост) като "шамар за чернокожите американци ".
 Джо Байдън, Камала Харис
Байдън въпреки всичко номинира Фъдж за министър на жилищното строителство, а пенсионирания военачалник от Сухопътните войски на Съединени американски щати Лойд Остин - за министър на защитата. Ако кандидатурата на последния бъде одобрена, той ще стане първият негър началник на Пентагона.

От обкръжението на новоизбрания президент споделят, че той извършва обещанието си да сформира кабинет, отразяващ многообразието на нацията, като в същото време се стреми да назначи допустимо най-компетентните хора.

"Всеки един от номинираните е човек, който гледа към бъдещето, тестван в рецесии и подготвен още от първия ден бързо да употребява лостовете на властта, с цел да промени осезаемо към по-добро живота на американците и да помогне в ръководството ", се споделя в изказване на екипа на Байдън по предаване на властта.

Хора, които в предишното са работили с Вилсак, споделиха, че той се е почувствал задължен да се върне в ръководството, ненапълно от преданост към Байдън и с цел да опита да оправи нещата в едно разбутано ведомство, изтормозено от напускания на чиновници и орязвания на стратегии при държавното управление на Тръмп.

Райс, която е дълготраен специалист на демократите по външна политика и беше измежду вероятните кандидатури за вицепрезидент на Байдън, ще влезе в напълно нова роля, този път на полето на вътрешната политика, където ще оказва помощ за образуване на метода на новото държавно управление по въпросите на имиграцията, опазването на здравето и расовото неравноправие. Назначението точно на Райс се чака да ускори престижа на тази служба.

Макдона, който през множеството от осемте години на Обама в ръководството беше шеф на кабинета на Съвета за национална сигурност, заместник-съветник по националната сигурност и най-после шеф на канцеларията на Белия дом, беше определен да управлява голямата система на министерството на ветераните.

Поради изтънялото болшинство на демократите в Камарата на представителите и мощно изравнените позиции в Сената на Байдън ще му се наложи да се опира на някогашни фрагменти на Обама при запълване на държавните длъжности най-малко през първите две години от мандата си, сподели Уилям Хауъл, политолог от Чикагския университет.

"Ако сте либерал, който желае огромна смяна, ще останете отчаян, както във връзка с политиката (на новото правителство), по този начин и във връзка с дневния ред на Байдън ", съобщи Хауъл. "Кабинетът, който той сформира, е разследване както от резултатите от изборите, по този начин и от позицията му на сдържан (кандидат за президент), донесла му номинацията (на демократите за президент). "
 Джил и Джо Байдън
Мара Ръдман, старши консултант по въпросите на националната сигурност в държавните управления на Обама и Клинтън, съобщи, че връщането в ръководството на нейните някогашни сътрудници е самопризнание какъв брой огромна е здравната и икономическа рецесия. Но, добави тя, има и предпочитание да се възвърне публичното доверие, накърнено от четиригодишния мандат на Тръмп с неговото разтрошаване на нормите.
"Това е доста значим миг ", сподели Ръдман, която в този момент е вицепрезидент на демократичния Център за американски напредък. "Очевидно е, че в този момент би трябвало да бъдат разпределени имунизациите и да бъде обезпечена помощ за превъзмогване на следствията от пандемията, тъй че и двете да стигнат до обществеността. Но в незабавен порядък би трябвало да се работи и на редица други фронтове, което значи, че американските институции би трябвало да покажат, че са в положение да работят за богатството на американския народ. "
Джош Ърнест, който беше представител на Белия дом при Обама, съобщи, че кадровите решения на Байдън демонстрират какъв брой значима е през днешния ден потребността от незабавни дейности.

"Проблемите, с които всяко едно от тези ведомства се сблъсква, са извънредно значими ", сподели Ърнест. "Фокусът би трябвало да е върху това какво можем да създадем в този момент ".

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР