Заводът заработва кратко след като инвеститорите се сдобиват с терена

...
Заводът заработва кратко след като инвеститорите се сдобиват с терена
Коментари Харесай

Концернът ПИМК влезе в бизнеса с отпадъци със завод за рециклиране на пластмаса в Пловдив

Заводът заработва малко откакто вложителите се снабдяват с терена и съгласно данни от Регионална инспекция за опазване на околната среда няма потребност от екологична оценка Месец откакто започва са осъществени поредно инспекции от Басейнова дирекция, ВиК и Регионална инспекция за опазване на околната среда поради сигнали на жители и са издадени наставления Съдружник вътре е китайски вложител, който има два несполучливи опита за този вид активност
От началото на годината в Пловдив действа нов цех в региона на отпадъците - за преработване на полипропилен, един от най-разпространените типове пластмаса.

Дружеството не е общинско, а частно. Зад инвестицията стои " Марица Полимер ". Управителят на сдружението Васил Боснешки показа плана като плод на българо-китайско партньорство, като концепцията е в бъдеще да бъдат привлечени още китайски вложители в България. Съдружници в " Марица Полимер " са притежателят на " Трафик сот " Иван Петлешков, " Рециклираща компания Пловдив " със притежатели Петко Несторов и Илиян Филипов (собствениците на транспортно-строителния конгломерат ПИМК) и с максимален дял " Европейска рециклираща група ", където съдружници са Янг Ванг и Джоу Шидан.

Тези китайски имена не са нови в бизнеса с отпадъци в България: през 2019 година вършат несполучлив опит да изградят цех в Брацигово, като концепцията е осуетена от недоволството на жителите. Малко по-късно се настаняват чартърен на Рогошко шосе, където престояват едвам 5-6 месеца още веднъж поради сигнали и провокирани от това инспекции против тях.
Реклама
Дружеството " Марица Полимер " пък е учредено през 2018 година с равни дялове на Хасан Авджъ и Севгин Шакир Шакир - претендент за общински консултант от Движение за права и свободи. Въпреки че през 2019 година има импортирано капиталово желание за създаване на цех за рециклация на пластмаса в Регионална инспекция за опазване на околната среда, единствено година по-късно - през 2020 година " Марица Полимер " се продава на сегашните ѝ притежатели. По думите на Васил Боснешки, който ръководи и други компании от галактиката " ПИМК ", същинската активност е почнала на 1-ви януари тази година, когато в действителност е получена и първата суровина.
Илиян Филипов, единият от притежателите на ПИМК, съобщи пред " Капитал " преди време, че компанията му диверсифицира активността си, защото транспортният бизнес е бил погубен от регламента " Макрон " в Европа Фотограф: Владислав Христов
Инвестициите в боклуци и преработване в България обаче съвсем постоянно повдигат вежди, тъй като постоянно влизат в конфликт с разпоредбите на общините, регулациите за околната среда и най-много, с жителите. Така е и този път. Един месец след заработването му, сигнал е подаден до териториалните поделения на всички способени органи в града - Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " (БД ИБР) и ВиК. Сигналът е подаден от регионалния шеф Йордан Иванов, като той самият е алармиран от своите съпартийци - общинските съветници от Демократична България, а те - сезирани от жители. Започва поредност от инспекции, назначени от Иванов.

Сигналите са свързани с нарушавания на де факто всички стадии в цикъла на преправка на отпадъка: екологичните правила, неспазване на условията за предпазване на получените бали с материала и нарушаване в добиването на вода от личен водоизточник.

Проверките са осъществени през февруари, като две от тях - тази на ВиК и БД ИБР приключват с наставления - за унищожаване на личния водоизточник и подписване на контракт с ВиК за услуги, какъвто не е бил подписан - за доставка на питейна вода и отклоняване на отпадъчна вода.
Реклама
Това не стопира завода. Към сегашния миг, " Марица Полимер " продължава да упражнява своята активност и апелира предписанието на БД, а контракта с ВиК е към този момент подписан и е единственият източник на вода сега на мястото. Дейността на завода Заводът е ситуиран в рамките на Пловдив, на изхода на града в посока Асеновград до самият основен път, а достъпът до него е стеснен с пропускателен пункт, построен от притежателите на терена и следен от " Трафик сот " (виж карето), които при започване на годината се снабдяват и с улицата, която е около терена. Балите с материала, които е предмет на преправка в завода, се виждат при прекосяване по пътя.

Заводът действа с позволение на РИОСВ-Пловдив, издадено в края на 2021 година, като извънредно изненадващо, е преценено, че за него няма потребност да се прави екологична оценка за влияние на околната среда и такава не е правена. Министерство на околната среда и водите бяха запитани по тематиката, само че препратиха към районната дирекция и отхвърлиха отговор.

В отговори за " Капитал ", шефът на сдружението Боснешки опроверга част от сигналите като неколкократно акцентира, че употребяваният от тях второстепенен материал не е отпадък, не се гори или заравя в земята, а е характерен тип пластмасов боклук, който се преработва за следващо прилагане.

Суровината се закупува от цяла Европа, в това число и България, а до преработката ѝ, суровината се съхранява сепарирана и опакована в бали на терена. В Наредбата за условията, на които би трябвало да дават отговор площадките за разполагане на уреди за отнасяне на боклуци е записано, че отпадъците следва да се съхраняват по този начин, че почвата да не бъде нечиста от тях. От сигналите на жители и видно от направени фотоси обаче, струпаните на терена боклуци за преправка се съхраняват непосредствено върху земята и са ситуирани на всички места в региона на обекта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР