Заводът Рутек в Саранск е започнал производството на антишпионския смартфон

...
Заводът Рутек в Саранск е започнал производството на антишпионския смартфон
Коментари Харесай

Руснаците пуснаха смартфон, който не може да бъде подслушван или следен

Заводът " Рутек " в Саранск е почнал производството на антишпионския смарт телефон R-phone, основан на операционната система Rosa Mobile, оповестява " Ведомости ", като се базира на представител на разработчика - IT Rosa. Той означи, че за оптималната отбрана на устройството от шпионски офанзиви против потребителските данни експертите на центъра сами пишат драйвери за всички хардуерни съставни елементи на смарт телефона.

Представителят на IT Rosa удостовери пред " Ведомости " характерностите на смарт телефона, детайлности за който бяха оповестени предишния месец. Тогава беше обявено, че смарт телефонът ще получи 6,7-инчов екран, 8 GB RAM и 128 GB флаш памет, 50 MP камера и 5000 mAh батерия и други За страдание моделът на процесора на новия смарт телефон не беше назван. Съдейки по характерностите, " R-phone " е равностоен на такива смарт телефони като Tecno Spark 10, Infinix Hot 12 Pro, Oppo A58 и Xiaomi Redmi 12.
-->
През лятото беше обявено също, че операционната система Rosa Mobile OS ще се появи на потребителския пазар през 2024 година, а за корпоративния бранш и държавните клиенти - през тази година. Според представител на IT Rosa това лято в Саранск е почнала подготовката на съоръжение за лекомислен монтаж на съставни елементи върху дънни платки, тестово съоръжение и конвейерна линия, пригодена за сглобяване на телефона, а през септември в индустриалните мощности на Рутека е почнало производството на първите печатни платки.

Според Максим Копосов, началник на Комитета по изчислителна техника на Асоциацията на съветските разработчици и производители на електроника, терминът лекомислен монтаж допуска инсталиране на база от електронни съставни елементи върху платката и постоянно такава дефиниция се употребява, когато става въпрос за доставка на някой от азиатските ODM-разработчици и производители на електроника, на артикули под формата на обособени печатни платки и обособени БК. Копосов означи, че повърхностният монтаж е по-висока степен на локализация спрямо вноса на подготвени артикули под лична марка, само че той към момента не е независима разработка на артикули в Русия.

Иван Покровски, президент на ARPE, съобщи, че за Русия от позиция на сигурността и софтуерната самостоятелност процесът на планиране е по-голям от монтажа на съставените елементи върху платката. Разработчиците на съоръжение са тези, които дефинират избора на механически решения, съставни елементи и обезпечават софтуерна поддръжка, акцентира той. А също по този начин разработчиците могат да оставят " отметки " за скришен достъп до избрани съставни елементи на смарт телефона.

Въпреки това основателите на " R-phone " настояват, че смарт телефонът е предпазен от шпионски офанзиви, защото инженерите на НТС " ИТ Роса " сами пишат драйвери за всички хардуерни съставни елементи на смарт телефона. " Разработването на лични драйвери за всички хардуерни модули от нулата подсигурява на смарт телефона високо равнище на дискретност и изключва съществуването на " отметки ", които евентуално биха могли да се намират както в истинските драйвери на производителя на съставените елементи, по този начин и в кода от AOSP (Android Open Source Project) ", добави представителят на " Рутека ".

Според представителя на НТС сега се приготвят документи за включване на R-phone в регистъра на съветските електронни артикули на Министерството на индустрията и търговията. По-специално, сега Търговско-промишлената палата на Русия прави експертна инспекция на смарт телефона за сходство с параметрите на съветското устройство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР