Завладяващото изкуство на Андрей Ткаченко създава оригинална вселена, която набира

...
Завладяващото изкуство на Андрей Ткаченко създава оригинална вселена, която набира
Коментари Харесай

Художник заселва СССР с извънземни, митични същества и футуристични превозни средства

Завладяващото изкуство на Андрей Ткаченко основава истинска галактика, която набира почитатели от всички краища на света.

Съюз на съветските социалистически републики на художника Андрей Ткаченко е друг от това, което в действителност е бил. Във версията му за руската действителност страната е обитаема с извънземни и митични същества, а руските хора употребяват роботи и футуристични транспортни средства в ежедневнието си.

Същевременно фини елементи от всекидневето в Съюз на съветските социалистически републики, познати на доста хора, и очевидци на епохата също си намират място в картините на художника.

Крайният резултат е любопитна комбинация от научна фантастика и руска среда, които притеглят вниманието на почитателите на Ткаченко и потребителите в обществените мрежи.

Използвайки страницата си в Instagram, уеб страница и печатни материали, Ткаченко основава нещо, което назовава „паралелен СССР“ – страна, която в никакъв случай не е съществувала, само че е не по-малко очарователна като резултат.

„Това е моята фикция. Бях дете, растящо по това време. За мен Съюз на съветските социалистически републики не е политическа система. Вместо това той е топли мемоари от детството ми. Помня колите и хората, които ме заобикаляха, и употребявам тези мемоари, с цел да сътворявам картини днес“, споделя Ткаченко.

Художникът работи на цялостен работен ден като промишлен дизайнер. В свободното си време се отдава на мечти за извънземни, митични същества и научнофантастични транспортни средства.

Изкуството на Ткаченко наподобява няма граници: има мобилни съветски колиби с фолклорни претекстове, движещи се на танкови вериги, биомеханични същества, които бягат от секрети руски лаборатории, роботи, живеещи в съветската провинция, Голиат в Сибир, къщичката на Баба Яга, работеща на бензин, и русалки, които повърхностно следят летящи чинии.

„Много одобрявам романите на Аркадий и Борис Стругацки и друга руска научна фантастика. Моите рисунки отразяват тази моя пристрастеност. Аз персонално пиша предистории за моите фотоси. Понякога имам облик или роман в главата си и по-късно ги трансферирам на хартия под формата на рисунка“, споделя Ткаченко.

Художникът мечтае да влезе във филмовата промишленост и да употребява гения си там. Ткаченко към този момент има опит в работата в холивудско кино студио.

„Бях определен да бъда авто дизайнер в анимационния филм „Бързи и гневни: Шпионски състезатели“ на DreamWorks Animation Television, основан на поредицата „Бързи и яростни“, споделя дизайнерът.

Но упоритостите му наподобяват по-големи. „Бих желал да работя с [руския кино режисьор] Фьодор Бондарчук, тъй като той има опит с филми, основани на творчеството на Стругацки. Отворен съм за всевъзможни предложения“, споделя Ткаченко.

Възможността да влезе в киното може да не е прекомерно далечна за художника, който е също толкоз известен в Русия, колкото и в чужбина. Ткаченко си изяснява това със свежите хрумвания, залегнали в света му на паралелния Съюз на съветските социалистически републики.

„Както ми сподели един задграничен почитател, това е нещо ново. Ако вземете сюжетите на холивудските филми, те са някак заложени, всичко е ясно. Има клишета, които прескачат от филм във филм. Паралелният Съюз на съветските социалистически републики е нещо ново [за задгранична публика]: за тях това е ново време и нова страна, които им представям в нова светлина“, приключва художникът.

създател:

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР