Зависимостта на европейското производство на батерии от суровини или готови

...
Зависимостта на европейското производство на батерии от суровини или готови
Коментари Харесай

В Швеция е разработена обещаваща батерия, която ще намали зависимостта на Европа от Китай

Зависимостта на европейското произвеждане на акумулатори от първични материали или подготвени артикули от Китай заплашва локалните пазари във всички аспекти. Тази взаимозависимост би трябвало да бъде отстранена, като европейските разработчици са принудени да основават обещаващи нови акумулатори, без да употребяват нищожни първични материали като литий. За основаването на такава батерия оповестяват шведите, които имат намерение да преминат към всеобщо произвеждане.

Един от пионерите на европейската акумулаторна промишленост, шведската компания Northvolt заяви за създаването на натриево-йонна батерия, която не съдържа литий, никел, графит и кобалт. Такава батерия би била доста евтина, макар че нейните характерности са доста по-ниски от тези на литиевите акумулатори. Според Northvolt, прототипът има характерна компактност на предпазване на сила от 160Wh/kg. Това е към половината от тази на най-хубавите модерни разработки на литиеви акумулатори. Компанията чака да покаже първия предпроизводствен пример на клиенти през идната година и в последна сметка има намерение да стартира всеобщото ѝ произвеждане.

Ниският характерен потенциал на натриевo-йонните акумулатори и тяхната относителна ниска цена допускат стационарно потребление на такива акумулатори. Първите клиенти могат да бъдат притежателите на слънчеви и вятърни електроцентрали, които чакат да основат буферен потенциал за изглаждане на пиковете в потреблението на сила. Такова предпазване, изключително в случай че е допустимо да се премине към потребление на литий, ще помогне извънредно доста при прехода към възобновими източници на произвеждане на сила.

„ Използването на натриево-йонна технология не е нещо ново, само че ние имаме вяра, че това е първият артикул, който е изцяло свободен от сериозна суровина. Това е фундаментален пробив. Това ни дава опция да не подвластен от избрани елементи на света, в това число от Китай. “

заяви Патрик Андреасон, вицепрезидент по тактиката и устойчивото развиване на Northvolt

Запитан дали Northvolt ще открие индустриално дружество в Обединеното кралство, Андреасон отговори:

„ Имаме всички благоприятни условия. Имаме ясна визия за това къде отиваме. “

Струва си да се напомни, че законодателството на Европейския съюз остава доста консервативно във връзка с производството на акумулатори, считайки лития и сходни материали за извънредно рискови. Това лимитира разпространяването, преработването и използването на акумулатори, съдържащи литий. Батериите, съдържащи натрий ще бъдат освободени от сходни ограничавания.

В батерията, основана от Northvolt да вземем за пример се употребяват катод, направен от пруско синьо (тъмносин пигмент, получен посредством окисление на соли на стоманен фероцианид) и анод от корав въглерод, които са с ниско наличие на токсични субстанции, съвсем нетоксични. Northvolt не има намерение да се ограничи единствено с европейския пазар, като мисли и за пазарите в Близкия изток, Индия и Африка.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР