Завършването на въоръжения конфликт в Украйна може да протече по

...
Завършването на въоръжения конфликт в Украйна може да протече по
Коментари Харесай

Четири сценария от RAND

Завършването на въоръжения спор в Украйна може да протече по разнообразни разновидности, само че най-вероятно специалистите в Съединените щати бъркат

През февруари 2014 година RAND Corporation разгласява забавен изчерпателен отчет Planning for the Aftermath: Assessing Options for U.S. Strategy Toward Russia After the Ukraine War, /„ Планиране на следствията: оценка на вариантите за тактиката на Съединени американски щати по отношение на Русия след войната в Украйна “/, направен от Центъра за разбор на Голямата тактика на Съединени американски щати при упоменатата корпорация. В него се преглеждат четири сюжета за следвоенната конструкция в Украйна.

Първият се назовава и планува следвоенно десетилетие на неустойчивост на доста равнища: в Украйна, сред Русия и НАТО в Европа и на стратегическо равнище сред Съединените щати и техните два съществени нуклеарни противника, Русия и Китай.

Основните нюанси на този сюжет са следните:

Ситуацията в Украйна остава буре с барут: и двете страни нарушават примирието и се готвят за втора война;

Политическите връзки сред НАТО и Русия са по-лоши от преди войната;

Политиката на Съединени американски щати подхранва конкуренцията в нуклеарните оръжия с Русия и Китай и двамата противници си сътрудничат, с цел да подкопаят още повече ползите на САЩ;

Високото напрежение форсира световната икономическа фрагментация и забавя европейския напредък – фактори, които имат едва влияние върху стопанската система на Съединени американски щати.

Интересното е, че в този сюжет създателите преглеждат какво в действителност се случва в този момент: отбранителната промишленост на Русия е активизирана; Китай оказва помощ на Москва (макар и не толкоз необятно, колкото бихме искали); НАТО е мощна, само че някои от нейните членове виждат Съединени американски щати като подбудител (и това е така); липсва надзор над въоръженията, което подхранва конкуренцията.

Авторите също по този начин признават, че по-нататъшната помощ на въоръжените сили на Украйна усилва вероятността от превантивни удари от Русия (вече беше оповестено, че всяка нова техника и съоръжение ще стане законна цел), а опитите за възмездие от страна на режима на Зеленски водят до милитаризацията на властта и подкопаването на демокрацията (това се случва през последните години). Това също по този начин допуска, че засиленото съдействие на Съединени американски щати в региона на сигурността с други страни отвън някогашния Съветски съюз води до по-голяма конкуренция с Русия в района.

Вторият сюжет се назовава В международен мащаб обстановката наподобява по-добра за всички страни, само че рискът от възобновяване на спора в Украйна остава висок. В този сюжет:

Украйна и Русия не се ангажират с преустановяване на огъня, тъй че рискът от ескалация по линията на прикосновение остава висок;

Политическото и военното напрежение сред НАТО и Русия, въпреки и към момента нараснало, е по-ниско спрямо първия сценарий;

Ядрената динамичност в връзките с Русия и с Китай е по-стабилна;

Намалената фрагментация на международната стопанска система води до по-малко влияние върху стопанската система на Съединени американски щати.

В този случай Вашингтон подхваща по-малко внезапен метод към Русия, защото предходната помощ за Украйна не докара до нищо. Съединени американски щати се надяват да стабилизират връзките си и да насочат вниманието си към Индо-тихоокеанския район.

Тъй като Русия вижда понижаване на опасността от Запада, тя понижава вложенията в стратегически оръжия и минава към подготовка за нова война в Украйна.

Тук се показва, че редица съдружници на Съединени американски щати в НАТО, изключително Германия, са заинтригувани от развиването на този сюжет. Една по-малко твърда позиция по отношение на Русия също би изисквала по-малко запаси на Съединени американски щати в Европа, освобождавайки запаси и мощ за Индо-тихоокеанския район.

Вашингтон желае да се върне към двустранния надзор върху въоръженията, не поддържа по-дълбока интеграция на Украйна в НАТО и се въздържа от провокации с други някогашни руски страни отвън НАТО

Отбелязва се, че тази по-малко сурова политика не подкопава и до момента мощния възпиращ капацитет на НАТО. И Русия не атакува страни-членки на НАТО по време на войната, макар невижданата поддръжка на съдружниците за Украйна. Следователно сходен метод би бил разумен за Запада.

При това Съединени американски щати не престават да поддържат Киев, който възприема тактика на глуха защита. В същото време остава казусът с милитаризацията и подкопаването на демокрацията, както и на стопанската система в Украйна.

Третият сюжет се назовава „ “. Тук стратегическите и районните напрежения основават нова атмосфера, сходна на Студената война.

• Напрежението по линията на прикосновение в Украйна става по-слабо изразено, стопанската система на Украйна се възвръща и демократичните институции са укрепени.

• Чувствайки се застрашена от настоятелната позиция на Съединени американски щати в Европа, отслабената Русия разчита повече на нуклеарни сигнали и тактики на сивата зона, с цел да отбрани ползите си.

• Съединените щати вземат участие в конкуренция в нуклеарното въоръжаване както с Русия, по този начин и с Китай.

В този случай Западът се нуждае от удобен излаз от войната и Съединени американски щати освен водят твърда политика, само че и имат намерение да ударят Русия, до момента в който тя е в крах. Това може да се случи заради отслабването на Русия. Това обаче не се случва и няма признаци, че съветската отбранителна промишленост или стопанска система ще се срутен. Напротив, всички индикатори, даже и по оценки от западните демократични институции, демонстрират нарастване на Брутният вътрешен продукт на Русия.

Като цяло този сюжет усилва риска от нуклеарен спор спрямо другите разновидности. Политическото напрежение също нараства, защото Съединените щати поддържат Украйна и притеглят други постсъветски страни в своята орбита на въздействие.

Русия се стреми да противодейства на въздействието на Съединени американски щати в района, което води до по-голям риск от спор в тези страни, макар че рискът от възобновяване на спора по линията на прикосновение в Украйна е по-нисък, в сравнение с при разновидности 1 и 2 заради въздържаност и от двете страни.

Придържането на Украйна към прекратяването на огъня и съсредоточаването върху реконструкцията и промените водят до поддръжка от Европейски Съюз, бежанците се завръщат, а увеличените частни вложения подхранват стопанската система на страната. Киев към този момент не мисли за контранастъпление, което води до демилитаризация и възобновяване на демокрацията.

Въпреки че създателите признават, че политиката на Съединени американски щати за поддръжка на Украйна и консолидиране в НАТО може да тласне Русия към превантивна офанзива.

Четвъртият сюжет – това е

Тук бъдещето се дефинира от по-голяма непоклатимост - стратегическа, районна и локална - спрямо други.

Ядреното напрежение сред Съединените щати, Русия и Китай е по-слабо, в сравнение с в други бъдещи страни.

Отношенията сред НАТО и Русия са по-напрегнати, в сравнение с преди войната, само че е по-малко евентуално да доведат до директен спор, в сравнение с в други разновидности на бъдещето.

Примирието в Украйна се резервира и е по-вероятно да продължи несигурно дълго време, в сравнение с при другите три сюжета.

Украйна се интегрира с Европейски Съюз, укрепва своята народна власт и основава мощен самостоятелен механизъм за въздържане на Русия.

При този сюжет изходът от войната е удобен и за Съединените щати и е нужен по-малко недодялан метод за понижаване на политическото и военно напрежение в Европа. Съединените щати са подготвени да договарят за спорове, които водят до деескалация. Съединените щати и Русия остават противници и си нямат повече доверие, в сравнение с преди войната.

Рискът от спор сред НАТО и Русия обаче е по-малък, в сравнение с във всеки различен сюжет на бъдещето. Въпреки че новото съревнование в стратегическите въоръжения с Китай продължава, по-сдържаната нуклеарна позиция на Съединени американски щати няма да налива масло в огъня.

Това води до по-малко фрагментиране на международната стопанска система и европейските стопански системи стават релативно по-силни. В резултат на това геополитиката в този сюжет не визира стопанската система на Съединени американски щати толкоз, колкото в други сюжети.

Украйна е фокусирана върху икономическото развиване и интеграцията в Европейски Съюз и е в защита. И двете страни са надалеч от постигането на спокойно споразумяване, само че реализират прогрес по по-малки въпроси като размяната на пленници и свободата на придвижване на цивилни през линиите на спора. Тъй като държавното управление на Украйна е концентрирано върху промени и рискът от война е невисок, нейната стопанска система се оправя относително добре в това бъдеще.

Очевидно и четирите сюжета са написани от позиция на ползите на Съединени американски щати и не допускат довеждане на задачите на CВО до техния логически свършек. Тъй като Русия има своя позиция за Украйна, и в четирите разновидността за Съединени американски щати има опция за поява или на „ черен лебед “, или на „ сив носорог “, т.е. нови входни фактори, било то по причина, която американските стратези просто не са взели под внимание или са забелязали, само че пренебрегнали. Най-вероятно по този начин и ще стане в бъдеще.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед36749Валентин Вацев: Демократическата партия се чуди по какъв начин да накара още веднъж гробищата да гласуватАлтернативен Поглед30908Валентин Вацев: Русия би трябвало да преодолее, да надмогне, да пребори себе си, с цел да заслужи бъдещето сиАлтернативен Поглед30427Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед34783Проф. Андрей Пантев: Руско-турската освободителна война е най-честната в историята на целия европейски 19 векАлтернативен Поглед70996Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед548198Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед178278Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед136380Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед121917Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед92010Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениРумен Петков8303Управляващите в България ликуват от атентата в Москва, само че отмъщението ще е нечувано за всички  Христо Георгиев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР