Завърши юбилейното издание на Банско филм фест. В продължение на

...
Завърши юбилейното издание на Банско филм фест. В продължение на
Коментари Харесай

Награди на 20-ия международен Банско филм фест

Завърши юбилейното издание на Банско филм фест. В продължение на 5 дни бяха показани 70 кино лентата от 40 страни – най-хубавите заглавия на тематика алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, завършения, парапланеризъм, рискови ски и сноуборд, спелеология, просвета на планинарските нации. Имаше прожекции под звездите и в няколко зали, пристигнаха посетители от България и чужбина, имаше срещи, презентации, празнувания и годишнини на незабравими достижения на българската и международна планинарска просвета, изложения, доста интензивности навън, навлизане в пещера, съревнование по катерене. Фестивалът на свободния дух срещна публиката с най-хубавите и настоящи приключенци и ектремни персони от света и, както всяка година, събра международния и български хайлайф на outdoor интензивностите.

Австралийският филм “Океан до небето ” на Майкъл Дилън взе Голямата премия на Банско филм фест в юбилейното му 20-то издание.

Журито на XX Международен фестивал на планинарския филм в Банско, в състав Крум Родригес - ръководител, Иван Обрейков и Камен Алипиев, оцени 37 кино лентата от конкурсната стратегия.

Специалната премия бе присъдена на испанската лента „ Голата планина ” на Алекс Чикон.

Наградата на Община Банско за ”Култура на планинарските нации ” също беше извоювана от испанци – Хосе Мурсиего и Пабло Ирабуру за кино лентата „ Чолитас ”.

Наградата за цялостна реализация в рискови условия завоюва филмът на Славомир Батура /Австрия/ „ К2:Невъзможното втурване ”.

Наградата за най-хубав сюжет на името на създателя на фестивала - Петър Петров, отиде при Елиза Кубарска /Полша/ за кино лентата и́ „ Стената на сенките ”.

Награди взеха още словашкият филм „ Еверест: Трудният път ”, „ Север ” – отличен като най-хубав български филм и продукцията на Българска национална телевизия „ Да докоснеш небето от Хималаите ”.

В последния фестивален ден бе показана книгата на Максим и Стефан Иванови – „ НЕВЕРЕСТ – с гребна лодка през Атлантика в сезона на ураганите “, в която е разказана историята на двамата запалянковци за построяването на лодката в софийския им гараж и 105-те дни на вода от Португалия до Барбадос, с което сполучливо приключват „ Първата океанска гребна експедиция за България “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР