Завърши изпълнението на проекта на Исторически музей – Стрелча „Оборудване

...
Завърши изпълнението на проекта на Исторически музей – Стрелча „Оборудване
Коментари Харесай

Проект за близо 14 хил.лв. е изпълнен в Историческия музей в...

Завърши осъществяването на плана на Исторически музей – Стрелча „ Оборудване на фондохранилища “ с цялостно финансиране от Министерство на културата, с обща стойност от 13 865, 00 лв..

Проектът е утвърден по оповестената сесия за финансиране на планове в региона на движимото културно завещание и образните изкуства за 2021 година на тематика 1: „ Дейности по запазване на движимото културно завещание в музеите и художествените галерии “.


Чрез сегашния план музеят оборудва хранилищата си със стелажи, които са проектирани персонално за всяко едно помещение и са съобразени с фондовете, които се съхраняват в него. Стелажите са комфортни, практични и най-важното, обезпечават задоволителна повърхност за движимите културни полезности, като по този метод се употребява оптимално пространството на хранилището.

Закупените щендери обезпечават вярното предпазване на тъканите, а кутиите за превозване и предпазване служат за предотвратяване на нежните движими културни полезности. Осигурена е естествена и ефикасна работна среда за уредниците благодарение на сгъваеми маси и столове, поради дребното пространство. Помещенията са снабдени с влагомери и влагоуловители.

Оптимизирането на хранилищата обезпечи вярното предпазване и улеснение при подреждането на истинските културни полезности, което подсигурява тяхната сигурност и запазването им за дълъг интервал от време.

Създаването на условия за запазване и предпазване на музейните културни полезности е първостепенна задача за музея. Цялата активност на институцията се базира на музейните фондове, по тази причина е значимо те да бъдат съхранени и опазени за идните генерации. С реализирането на този план фондохранилищата към този момент дават отговор на актуалните условия според ЗКН и Наредба № Н-6 за образуване, ръководство и идентификация на музейните фондове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР