Затворете очи и си помислете за красиво цвете. Какъв цвят

...
Затворете очи и си помислете за красиво цвете. Какъв цвят
Коментари Харесай

Какъв цвят виждате, щом затворите очи

Затворете очи и си помислете за красиво цвете. Какъв цвят е то? Ако е алено, евентуално сте влюбена или доста гневна. Не сте единствената.
Ново изследване, оповестено в в списание  Psychological Science откри, че хората по целия свят асоциират всеки цвят с избрана страст, която ги владее в дадения миг.

Екип учени от университетите в Йоханесбург и Лозана прави анкета измежду 4598 души от 30 страни по света, които трябвало да съпоставят 20 страсти с 12 цвята.
Така учените открили, че някои реакции са универсални.
Например аленият цвят е обвързван както с любовта, по този начин и с гнева.
Още от ранна възраст ние започваме да формираме позитивни страсти, свързани с избрани цветове, които се срещат в природата – да вземем за пример, блестящо жълто – със светлината на слънцето или неясно синьо – с чистото небе.

Ето и тълкуванието на психолозите за символиката на цветовете.

Червено

Има причина да харесаме и да си купим алена рокля или пък кола. В природата това е „ най-разпространеният съдбовен цвят “ - сетете се за най-отровните гъби, цветя или рискови влечуги и инсекти.
Червените тонове са свързани с болежка, принуждение, заплаха, само че в по-широк смисъл с обич и безредици.

Жълт

Яркият жълт цвят, който ни подтиква както слънчевата светлина, се свързва с насладата, щастието и радостните страсти.

Син

Синият цвят е желан за корпоративни лога, употребяват го самолетни компании и фармацевтични колоси. Това е по този начин, тъй като за множеството хора той е обвързван с меродавност, надеждност и възприятие на убеденост – реакция, която от елементи евентуално се образува още в детството, поради непрекъснатото наличие на небесносиньото в живота ни.

Зелен

Това е цветът на живота и свежестта. Затова в зелено най-често се боядисват лечебни заведения, заведения за хранене, детски ясли. Смята се, че зеленото носи някои асоциации с природата, откритите пространства и свежия въздух.

Кафяв

Доскоро той се свързваше с отрицателни страсти. Тази идея радикално се промени във втората половина на 20 век. Преди кафявото се асоциираше с нечистотия, а в този момент – с шоколад или кафе.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР