Руският съд издаде нова присъда от 19 години затвор за Алексей Навални

...
Затвореният руски опозиционен лидер Алексей Навални получи нова присъда –
Коментари Харесай

Затвореният руски опозиционен лидер Алексей Навални получи нова присъда – този път от още 19 години затвор – в последния си процес за екстремизъм такси.

Прокуратурата поиска 20-годишна присъда, а самият политик заяви, че очаква дълъг, „сталински“ затвор.

Осъдителната присъда от петък бележи петата му наказателна присъда, всички от които се възприемат като умишлена стратегия на Кремъл да заглуши най-ревностния си опонент.

Навални се появи пред съдията, облечен в затворническата си униформа, усмихнат и разговарящ с друг обвиняем.

Той вече излежава деветгодишна присъда за измама и неуважение към съда в наказателна колония източно от Москва. През 2021 г. той също беше осъден на 2,5 години затвор за нарушение на условното освобождаване. Последният процес срещу Навални се проведе при закрити врати в колонията, където той е затворен.

47-годишният Навални е най-върлият враг на президента Владимир Путин и разкри корупцията в официалните власти и организира големи протести срещу Кремъл. Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си в Москва, след като се възстановяваше в Германия от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което той обвини Кремъл.

Новите обвинения са свързани с дейността на антикорупционната фондация на Навални и изявления на негови топ сътрудници. Съюзниците му казаха, че обвиненията криминализират със задна дата всички дейности на фондацията от създаването й през 2011 г.

Навални отхвърли всички обвинения срещу него като политически мотивирани и обвини Кремъл, че иска да го остави зад решетките до живот.

В заключителните си изявления миналия месец Навални осъди войната на Русия в Украйна.

„[Русия] се върти в локва кал или кръв, със счупени кости, с бедно и ограбено население, а около нея лежат десетки хиляди хора, убити в най-глупавата и безсмислена война на 21 век ”, каза той.

Това е извънредна новина. Следват още.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР