Затварянето на каталунските заводи на Nissan няма да е евтино.

...
Затварянето на каталунските заводи на Nissan няма да е евтино.
Коментари Харесай

Дилемата на Nissan

Затварянето на каталунските фабрики на Nissan няма да е на ниска цена. Това разгласи испанският държавен секретар по индустрията Раул Бланко, който пресметна, че това ще коства на компанията 1 милиард $. Причините се основават на традицията на Nissan в индустриалните връзки, само че и на потребностите на автомобилния бранш, пише elconfidencial.com.

Поддържането на цех с загуби в свободната зона, като не се употребява даже 30% от потенциала му, е доста скъпо. Според източници от промишлеността Nissan, затварянето на свободната зона и останалите каталунски заводи ще коства почти по 300 000 евро за служащ. Но проблемите на компанията идват от изтеглянето на японската група от континента, както и от инсталирания потенциал на Nissan-Renault в Испания, който стана изключително забележим по време на коронавирусната рецесия. Всъщност те договариха заем от 4,5 милиарда $ като разноски за световното си преструктуриране, като едвам 20% от тези средства са предопределени за европейските заводи.

Освен това, през последните няколко десетилетия служащите на Nissan са високоплатени и при всяка промяна чиновниците в неравностойно състояние напущат компанията с обилно обезщетение. Досега компанията винаги отхвърляше да има двойна канара на възнаграждение в подмяна на придобиването на нови модели - игра, в която влиза Seat. Но все пък всяка компания има своя синдикален жанр на отбрана на служащите. През 2019 година, когато Nissan искаше да уволни 1500 души, като това парализира Барселона за месеци наред. В последна сметка, само 580 служащи напуснаха компанията, но при оптимални условия. 

Освен това автомобилните компании не могат да се откажат от продажбите. Фабриката е едно, а марката - друго. Nissan не може да разочарова потребителите си нито в Барселона, нито в Каталония, нито в Испания, тъй като това също ще има своята цена. Qahsqai остава един от най-успешните модели SUV. През 2019 година той беше най-продаваният кросоувър, с общо 30 155 единици. Този модел е изработен във Англия, където фабриката няма да се затвори. Компонентите на Qashqai се създават в Кантабрия - в цех, който ще остане на ръба на тази рецесия. Следователно, в случай че в този момент Nissan би могъл да напусне Каталуния на доста по-ниска цена, то в дълготраен проект това ще се окаже доста по-скъпо начинание.

Испанското държавно управление е изключително загрижено на фона на протичащото се в страната. До момента се показват разнообразни проекти: превръщането на завода във фабрика за акумулатори за електрически коли в подмяна на пакети за държавна помощ, или друго - последователно затваряне, което ще разреши на Nissan да задържи завода до индустриален най-малко, с цел да даде време на доставчиците да се приспособяват към смяната. Въпреки че всички знаци сочат затваряне и индустриална рецесия със обилни размери, никой в ​​Барселона не знае сигурно какво ще се случи с Nissan. Решението за това ще бъде взето на следващия ден в Токио. 

Източник: elconfidencial.com 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР