Затварянето на американските консулства в Турция в края на януари,

...
Затварянето на американските консулства в Турция в края на януари,
Коментари Харесай

Конспиративна теория кой предизвика земетресението в Турция

Затварянето на американските консулства в Турция в края на януари, земетресението и идването на американски боен транспортен съд предния ден не могат да бъдат просто съвпадане. Вашингтон стои зад злополуката, твърди създателят на публикация от турското издание dikGAZETE.
След предизвестие за сигурност, издадено от посолството на Съединени американски щати в Турция на 27 януари тази година, водещи европейски страни направиха сходни изказвания и взеха решение краткотрайно да затворят своите консулства в Истанбул, най-вече в региона на Таксим.
Посланиците и представителите на Съединени американски щати, Холандия, Швейцария, Швеция, Англия, Германия, Белгия, Франция и Италия, които краткотрайно затвориха някои дипломатически и консулски служби в Турция, бяха привикани в турското Министерство на външните работи и посредством тях на съответните страни беше даден сигнал: „ С такива подходи си служат само терористичните организации в своите подлите проекти “, се споделя в обявата в турската преса.
Критични изказвания по отношение на затварянето на задгранични консулства пристигнаха от турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу, ход, който се преглежда като " интернационална интервенция " против Анкара.
Сред обществеността е необятно публикувано убеждението, че когато американски военни кораби се появят в турски териториални води, сигурно ще настъпи злополука. В тази връзка, след земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер, което раздруса сърцето на Турция с епицентър в Пазарджък, област Кахраманмараш, в обществените мрежи още веднъж започнаха да се разискват спекулации за HAARP.
HAARP е създаден преди доста години от американския академик и откривател от сръбски генезис Никола Тесла и съставлява теоретичен план, прочут като „ стратегия за високочестотни дейни проучвания на полярни сияния “, осъществена в американския щат Аляска. „ Игнорирайте думата " теоретичен ", този план не е толкоз безопасен. Това е по-скоро военно-технологично оръжие, предопределено да обезпечи световно владичество на Съединени американски щати “, написа още в публикацията.

Какво може да се направи с HAARP?
„ Тази стратегия може да промени климата, да разтопи леда на полюсите и да ги реалокира, да си играе с озоновия пласт, да провокира земетресение, да управлява океанските талази, да манипулира земните енергийни полета, да управлява човешкия мозък, да сътвори термоядрен гърмеж, без да популяризира радиация “, написа още турският публицист.
В резултат на земетресението край крайбрежията на Мраморно море на 17 август 1999 година и последвалите бедствия в Адапазари и Болу, за които се твърди, че са употребявали технологията HAARP, са разрушени общо 285,2 хиляди жилищни здания и 42,9 хиляди публични здания развалени.
Според резултатите от парламентарно изследване, оповестено през 2010 година, 18,4 хиляди души са починали, 48,9 хиляди са ранени. А по неофициална информация са починали повече от 65 хиляди души, повече от 100 хиляди са ранени с друга тежест. Освен това 133,7 хиляди здания са срутени, към 600 хиляди души остават без дом.

Криза с турски байрак на американски боен транспортен съд
Военният транспортен съд на военно-морските сили на Щатите USS Nitze, който взе участие в гражданската война в Йемен, хвърли котва край крайбрежията на Долмабахче в Истанбул ден преди земетресението. Американският байрак на кораба, който, обратно на всички корабни традиции, беше непропорционално по-голям от турския байрак, както и фотоси на американския дипломат на борда, бяха изтълкувани като опасност за Анкара. Когато американският боен транспортен съд минаваше през Босфора, екипажът се качи на палубата.
„ Наред с американския байрак на кораба беше повдигнат и турският. Вторият обаче беше доста дребен, до момента в който знамето на Съединени американски щати беше прекомерно огромно. В същото време посланикът на Съединени американски щати в Анкара Джефри Л. Флейк и генералният консул на Съединени американски щати в Истанбул Джули А. Еадех се качиха и се снимаха пред знамената, което беше нееднозначно тълкувано. “ По-малко от ден след тези известия и тълкувания, земетресение с епицентър в Пазарджък и Елбистан в провинция Кахраманмараш на процедура заличи Адана, Адияман, Диарбекир, Хатай, Османие, Кахраманмараш и Шанлиурфа.
Гласове в обществените медии демонстрират дейни опити да се свърже скорошното земетресение с визитата на американски боен транспортен съд в Истанбул. „ От тази позиция, моментът на идването му, е тясно обвързван със земетресението “, уверени са турски медии.
Освен това доста от жителите на засегнатите градове оповестяват за сини проблясъци, следени преди земетресението в Турция, наподобяващи на полярни сияния. Самата стратегия HAARP стартира през 1993 година, а през 1999 година в Турция имаше мощно земетресение, преди което очевидци също всеобщо разказват със следните странни думи: „ Меч от светлина излетя от Мраморно море “. Други настояват, че преди земетресението е имало бели, жълти и червени светлини.
Идеолозите на тайните теории акцентират като още една причина напрежението сред Турция и Съединени американски щати, провокирано от нежеланието на Съединени американски щати да доставят бойни самолети на Турция. Но както изяснява пред АРД Леа Фрювирт от немския Център за мониторинг, разбори и тактики – всичко това е характерен модел в тайните среди: „ Свързването на едно нещо с нещо напълно друго, съпроводено от изказванието, че сред тях има причинно-следствена връзка. Не е мъчно, при подобаващ метод на поднасяне на информацията, те да бъдат показани като поредна поредност от събития. Но това не потвърждава причинно-следствената връзка “, споделя Леа Фрювит.
„ Конспиративните теории не са обект на самостоятелна логика на психиката. Те са обществен проблем. Въпросът, върху който би трябвало да се съсредоточим е не кой има вяра в тайни теории, а за какво в моменти на стрес и рецесия, тези теории стават извънредно привлекателни за доста хора “, разяснява лекар Йован Байфорд, преподавател по логика на психиката в Англия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР