Затова не бе сред кандидатите за кмет на Кърджали, коментира

...
Затова не бе сред кандидатите за кмет на Кърджали, коментира
Коментари Харесай

Хасан Азис ли ще е новият лидер на ДПС?

Затова не бе измежду претендентите за кмет на Кърджали, разяснява Стойчо Стойчев, а Илхан Андай разкри, че още пред октомври Карадайъ си подписал оставката

Хасан Азис ще е евентуално новият водач на Движение за права и свободи. Това предвижда политологът доцент Стойчо Стойчев в „ Здравей, България “ по Нова телевизия. Той разяснява, че точно поради това политикът, който се употребява с огромно доверие измежду симпатизантите на партията на Доган не бе измежду претендентите за кмет на Кърджали.

„ Още тогава една от спекулациите беше, че вероятно той ще бъде новият ръководител на Движение за права и свободи. Такава рокада се приготвя – това беше новината. Имам и други съображения в поддръжка на това “, съобщи доцентът. 

„ От самото начало беше ясно, че тази пушка ще гръмне и Делян Пеевски ще оглави – дали официално или не, партията. Единственото, което ме тормози е, че не изчакаха 12 декември – датата, на която изтича мандата на ръководителя на партията. Това съгласно мен беше и замисълът да стане тази смяна “, сподели пък културологът и специалист по медии и публицистика Георги Лозанов.

„ Очакваше се, че  партийните избори ще трансформират конфигурацията, която Пеевски употребява, с цел да може да смъкна от себе този много тежък репутационен товар, който има “, добави той.

„ Въпросът е какво генерално ще става с Движение за права и свободи. То е известна буферна зона сред публична Анкара и публична София. Но Ахмед Доган не е безконечен и в един миг ще би трябвало да завещае Движение за права и свободи на някого. Трябва да забележим какъв курс ще заеме партията. Освен това Движение за права и свободи се трансформира и като състав ”, сподели пък политологът Първан Симеонов.

„ Не съм сюрпризиран от рокадата в Движение за права и свободи. Имаше закъснение с към една година. Това трябваше да се случи предходната есен, само че заради пропускането на една информация в общественото пространство от известни водачи – това се забави и укрепи позициите на Мустафа  Карадайъ. След танца с турския опозиционер Кемал Калъчдароглу из България направи съдбовна неточност и там имаше присъда за него “, разяснява пък Любчо Нешков.

„ Отношенията сред Движение за права и свободи и Турция не са това, което бяха преди 10-15 години. Там към този момент има една по-нормална връзка и на процедура Карадайъ удари спирачката на този развой. Беше неизбежно неговото събаряне ”, акцентира той.

Журналистът Илхан Андай пък сподели в „ Тази заран “ по бТВ, че оставката на Мустафа Карадайъ като ръководител на Движение за права и свободи е написана още през октомври.

„ Последната седмица преди локалните избори на 29 октомври той се появи самичък в Кърджали и това беше неговата последна изява на терен. Това беше нещо като сбогуване с Движение за права и свободи. В деня след изборите в посолството на Турция имаше банкет. Карадайъ беше там, само че не се появи на фотографията с посланика и Делян Пеевски “, изясни той.

Илхан Андай уточни, че всички най-силни в Движение за права и свободи са се качили в сарайте в Бояна в деня след изборите. Според него не е ясно какво е станало там и защо тъкмо са говорили.

„ Логиката е Мустафа Карадайъ да се отдръпна като съпредседател на парламентарната група на Движение за права и свободи, а евентуално и като депутат “, сподели още журналистът. Според него на първото ходило в Движение за права и свободи постоянно ще бъде Ахмед Доган, на второто – Делян Пеевски, а на третото – Филиз Хюсменова, Хамид Хамид, Сабрие Сапунджиева, Илхан Кючюк, както и някои от най-хубавите им кметове.

„ Всички те ще бъдат нещо като „ политически пчелички “ в Движение за права и свободи с сан на заместници и членове на ЦОБ, само че като държание те ще бъдат по-разпознаваеми от доста водачи на други партии. Те излизат напред. Те ще са бачкатори като Делян Пеевски “, уточни още Илхан Андай.

Журналистът счита, че Движение за права и свободи залага на Делян Пеевски, тъй като преди време той е постигнал извънредно положителни резултати на предходните локални избор и по този начин върна партията в Народното събрание през парадния вход. Според него не трябва да се подценява и фактът, че вторият в партията има доста по-големи и смели цели.

„ Анализът на Делян Пеевски сочи, че партията би постигнал резултат от към 500 000 гласа на последващи парламентарни избори “, безапелационен е той. Допълни също по този начин, че евентуално вторият след Ахмед Доган ще бъде определен за ръководител на Националната конференция на Движение за права и свободи през февруари следващата година и това е късмет за партията да усили въздействието си в смесените региони.

„ Май е време Движение за права и свободи да спре да съществува като такава и в името и да участва нещо като „ демократична партия “ или някаква друга композиция “, сподели още той и добави, че Ахмед Доган приказва за това пред стеснен кръг от близки хора през последните години.

Според него Пеевски и Доган гледан в една посока.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР