Затоплянето на Световния океан продължава да достига нови рекорди, като

...
Затоплянето на Световния океан продължава да достига нови рекорди, като
Коментари Харесай

Затоплянето на Световния океан нараства до рекордни стойности

Затоплянето на Световния океан продължава да доближава нови върхове, като 2022 година е била най-топлата в историята на човечеството, откри ново изследване, представено от Българска телеграфна агенция.

Изследването, извършено от екип от 24 учени от 16 института главно в Китай, Съединени американски щати и Италия, е оповестено в интернационалното списание „ Адвансиз ин атмосферик сайънсиз “.

В съпоставяне с 2021 година, предходната най-гореща година, записана в миналото, горните 2000 метра на океаните на Земята са погълнали по-голямо количество топлота, което е „ задоволително, с цел да закипят 700 милиона чайника, всеки от които съдържащ 1,5 литра вода “, споделя Чън Лицзин, теоретичен началник и откривател от Института по атмосферна физика към Китайската академия на науките.

Затоплянето на океаните е основен индикатор за количествена оценка на изменението на климата, защото повече от 90% от световната топлота попада в океаните. Експертът счита, че увеличението на температурата на океаните е още едно доказателство за световното стопляне.

От 2017 година насам върховете за стопляне на океаните се чупят съвсем всяка година. Поради забавената реакция на океана на световното стопляне, наклонността на повишаване на океанските температури ще се резервира в продължение на десетилетия, отбелязва Чън.

Освен температурите, изследването пресмята и солеността на океанската вода и открива, че в регионите с висока соленост се следи нарастване на концентрацията на сол, до момента в който при регионите с по-ниска соленост е противоположното.

Моделът „ соленото става все по-солено, до момента в който прясното става все по-свежо “ също доближава най-високото си записано равнище през 2022 година, се оповестява в изследването.

Затоплянето на океаните води до повишение на морското ниво и до по-екстремни метеорологични условия под формата на мощни стихии и урагани. Освен това водните маси стават по-малко ефикасни в абсорбирането на въглерода, което води до задържане на повече въглероден диоксид, издаден от индивида, в атмосферата, което задълбочава световното стопляне.

По-добрата информираност и схващане на измененията в топлината и солеността на океана са основа за дейностите за битка с изменението на климата - добавя Чън, обяснявайки смисъла на проучването.

В изследването учените споделят и данни за океаните, открити през предходната година от китайския Институт по атмосферна физика и Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР