Затишие днес и прогноза за възможна буря утре - така

...
Затишие днес и прогноза за възможна буря утре - така
Коментари Харесай

БНБ очаква ускорен ръст на лихвите у нас. Защо?

Затишие през днешния ден и прогноза за допустима стихия на следващия ден - по този начин Българска народна банка вижда банковия бранш в постоянното си издание " ". В разбор от централната банка предизвестяват за редица опасности както за кредитните институции, по този начин и за семействата и компаниите с заеми.

Контекст : Написаното от ръководство " Банков контрол " дава визия за това кои са най-големите терзания на централната банка, а и може да даде видимост на някои процеси и проблеми в бранша, които другояче рядко се разясняват в конкретика. Повишението на главните лихвени проценти като антиинфлационна мярка се случва на всички места, само че при Българска народна банка директният резултат е по-слаб, защото търговските банки употребяват ОЛП единствено за образуването на наказателната рента при веселба. Затова и придвижването на лихвите по заеми и ипотеки се следи по-трудно и варира мощно от банка до банка.
 Българска народна банка сигнализира за риск от повишаване на необслужваните заеми
Българска народна банка сигнализира за риск от повишаване на необслужваните заеми

Ще се форсира ли повишението на лихвите?

Детайли : Банковият бранш работи в изискванията на висока инфлация и забележителна неустановеност, предизвестяват от Българска народна банка. " Предвид съмненията на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и предстоящо закъснение на външното търсене способността за обслужване на отговорностите може да отслабне, което да докара до повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки ", написа още в разбора.

Изрично се акцентира ролята на " протичащия световен развой на покачване на лихвените проценти, чието преместване върху лихвените равнища в страната ще се форсира през идващите месеци ".
 Българска народна банка с ново внезапно покачване на главния лихвен %
Българска народна банка с ново внезапно покачване на главния лихвен %

От 1 март той става 2,17 на 100

От друга страна: В същото време, от Българска народна банка акцентират, че банките са ликвидни и добре капитализирани. " Краткосрочните опасности в икономическата среда бяха смекчени от следеното намаляване на усложненията във веригите за доставки, както и от динамичността на енергийните цени на интернационалните пазари, които се намалиха по отношение на равнищата, достигнати в предходните месеци ", признават от Българска народна банка.
 Подготовката за Еврозоната подвига съществено разноските на Българска народна банка
Подготовката за Еврозоната подвига съществено разноските на Българска народна банка

Тази година Централната банка се готви да пусне 50 милиона броя нови петдесетолевки

Те обаче предизвестяват, че " продължителните интервали на висок кредитен напредък основават предпоставки за нарастване на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в салдото на банковата система ".

Затова и апелът към банките е " да ръководят ликвидността си в сходство с високата степен на неустановеност и вероятността от промени в размера и структурата на депозитите, подбудени от неподходящи промени във финансовото положение на предприятията и семействата "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР