Застрашеният спътник е бил “Цингуа – научно-изследователски космически апарат, изстрелян

...
Застрашеният спътник е бил “Цингуа – научно-изследователски космически апарат, изстрелян
Коментари Харесай

Китайски спътник замалко да бъде ударен от отломък от антиспътниковото изпитание на Русия

Застрашеният сателит е бил “Цингуа ” – научно-изследователски галактически уред, изстрелян през август 2020 година с ракета “Лонг Марч 2Д ”, като задачата му е да изследва гравитационното поле на Земята и плътността на земната атмосфера. Според изказването на Центъра за мониторинг на галактическите отпадъци към Китайската национална галактическа администрация (CNSA) спътникът е прелетял едвам на 14.5 метра от съветския боклук.

Някои специалисти обаче са скептични към това число. Според астрофизика Джонатан Макдауъл, който е изпратил мейл към новинарския уебсайт СпейсНюз, няма по какъв начин китайците да го сметнали толкоз точно и обсегът на грешката е огромен. Все отново службите на Съединени американски щати фактически удостоверяват, че на 18-ти януари “Цингуа ” се е разминал от боклука на не по-голямо разстояние от няколкостотин метра. 

Засега е открито, че антиспътниковото тестване на Русия е довело до образуването на повече от 1 500 отпадъка, които са задоволително огромни, с цел да бъдат проследявани от Земята. Вероятно съществуват още стотици хиляди дребни парчета, които не могат да бъдат следени. 

Случаят за следващ път ни демонстрира, че страните в целия свят би трябвало да се ангажират с опазването на околоземното пространство, регулирането на орбиталния трафик и почистването на орбитите от настоящите галактически отпадъци. С прогресивното им увеличение с всяка последваща година нараства шансът галактическа станция, пилотиран транспортен съд или астронавт в открития космос да бъде ударен от откъслек. Подобен инцидент може да има съдбовен край. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР