Застрашена птица се завърна в ирландско тресавище благодарение на усилията

...
Застрашена птица се завърна в ирландско тресавище благодарение на усилията
Коментари Харесай

Застрашена птица се завърна в ирландско тресавище

Застрашена птица се завърна в ирландско мочурище с помощта на напъните на природозащитници, заяви ДПA. Две двойки калугерици са видени в предпазената област Лекале фенс в графство Даун. Успехът се дължи на няколкогодишни старания на локалната природозащитна организация в Ълстър и фермера Джон Криа. 

Подобно на доста други птици, гнездещи на земята, през последните 40 години броят на калугериците е намалял доста заради загубата на местообитания във влажните зони и измененията в земеделските практики. Тя е включена в аления лист на птиците, обект на запазване в Ирландия, и е предпочитан тип за Северна Ирландия заради нейното понижаване, необичайност и значение.

За размножаването си калугериците се нуждаят от мозайка от местообитания и избират блатисти открити площи с гола земя или къса растителност, като заобикалят местата с гъста растителност.

От 2018 година природозащитната организация " Ълстър Уайлдлайф " (Ulster Wildlife) работи със профилирани реализатори и фермери за унищожаване на инвазивни типове и шубраци, като рододендрон. 

Саймън Грей, чиновник по опазването на торфищата, сподели, че напъните не престават от пет години.

" В предишното този регион е контролиран посредством паша или горене, с цел да се спре нашествието на храстите и пресъхването на тресавища, само че поради опасенията за климата, свързани с изгарянето на торфа, и рисковете за добитъка от дълбоките води, трябваше да предложим нови и новаторски решения ", сподели той. " Пет години по-късно сме разчувствани да забележим по какъв начин напъните ни за възобновяване се отразяват на биоразнообразието, а Лекале фенс още веднъж се доближава към положително положение. Това ще се отрази и на други диви животни, които обичат влажните зони, като водни кончета и бекаси. "

" Ълстър Уайлдлайф " работи със притежатели на земи в Северна Ирландия за възобновяване на избрани торфища, както и на огромни торфищни региони. Целта е да се възвърне богатото многообразие от типове, които в миналото са обитавали тези места, както и множеството изгоди, които торфищата дават - от попречване на наводнения до усвояване на въглерод.

" Тъй като над 75 % от земята в Северна Ирландия се обработва, е жизненоважно земеделските стопани и притежателите на земи да бъдат съответно подпомагани, с цел да допринесат за възобновяване на природата, като такива торфища играят съществена роля в битката с рецесията с природата и климата ", добави Грей.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР