Застрахователи измислят нови инструменти, с които да се намали натискът

...
Застрахователи измислят нови инструменти, с които да се намали натискът
Коментари Харесай

Водещи световни банки проверяват експозициите си към климатичен риск

Застрахователи измислят нови принадлежности, с които да се понижи натискът над интернационалната филантропична помощ след естествено злополучие в небогати страни.

Още по тематиката

Кои банки вземат участие:
ANZ
Barclays
Bradesco
Citi
Itaú
National Australia Bank
Royal Bank of Canada
Santander
Standard Chartered
TD Bank Group
UBS. $7 трлн. са активите, ръководени от участващите банки.
Водещи международни банки дадоха обещание да ревизират каква е експозицията им към опасности, свързани с промени в климата. Природозащитници приветствата решението на 11-те финансови институции с претекста, че по-добрата информация за цената на световното стопляне може да окаже напън над политиците да подтикват вложения в така наречен зелени технологии.

Става дума за присъединението към подкрепена от Организация на обединените нации стратегия за откриване на информация за новите опасности, създавани от измененията в климата. Банките, включващи се към самодейността, ръководят над 7 трилиона $ активи.

Доброволна скица

Информацията за експозицията към климатични опасности може вероятно да бъде оценена от регулаторите като част от разкриването на финансово значими данни, изясни Симоне Детлинг, откривател в Програмата на Организация на обединените нации за околната среда. " Целта е да дистанцираме кредитирането от превръщащите се в рискови въглеродно интензивните браншове към зелени технологии, които стават все по-привлекателни ", разяснява Детлинг за фондация Thomson Reuters.

Според нея преди банките да трансформират посоката на кредитирането си, те се нуждаят от данни, с цел да схванат по какъв начин портфейлите им ще бъдат повлияни от климатичните промени. " Повечето от тях сега просто нямат тази информация и в този момент се ангажираха да си я набират и да получат отговори. "

Схемата е доброволна и банките, участващи в нея, могат след набирането на информация да стартират да разкриват по какъв начин климатичните опасности ще се отразят на вложителите до момента в който в това време се търсят нови устойчиви други възможности, добавя Датлинг, която е работила по програмата за банкова бистрота. Според нея данните може да са налични в идващите 12 месеца, въпреки че в Организация на обединените нации към момента прецизират детайлностите. Но най-вероятно ще става дума за информация за вложения в компании за изкопаеми горива, възобновима сила и превоз.

Нова роля за застрахователи

Нов вид застраховки биха могли да понижат разноските след естествени бедствия в бедните страни и да свият размера на хемунатирната помощ, която се постанова светът да изпраща по-късно, твърди специфичен отчет, поръчан от английското министерство за интернационално развиване. В него компанията RMS за моделиране на резултата от произшествия пресмята, че провалите от естествени бедствия в най-бедните страни е достигало през последните 15 години приблизително 29.1 милиарда $.

Международната помощ за 77 страни с ниски или приблизително ниски приходи е покрила към 8% от вредите, породени от трусове, суша ил наводнения, до момента в който делът на застрахователите е едвам 3%. Участието на застрахователите е за общо към 900 милиона $, до момента в който биха могли да покрият до 6.8 милиарда $, в случай че се употребяват по-структурирани артикули, добавя RMS.

Миналата седмица Англия разгласи на срещата на върха на Г-20, че ще сътвори Лондонски център за световна отбрана от бедствия, с цел да помогне на разрастващите се страни да употребяват засктраховки, с цел да амалят разноските за възобновяване на вреди.

" Налице е капацитет застрахователите да понижат дефицита във финансирането на загуби от естествени бедствия в споменаните страни и в това време да облекчат натиска над бюджетите на богатите страни за филантропична помощ ", сопълват от RMS.

Параметрични структури
Става дума за потребление на така наречен параметрични структури, в които заплащанията по застраховката стартират след появяването на авансово избран фактор - да вземем за пример, в случай че на несъмнено място равнището на водата доближи контретно рисково ниво. Подобни модели се употребяват в застрахователни принадлежности като African Risk Capacity и вършат заплащанията по-ефективни. При загуба от злополучие в размер на 30 милиарда $ всеки $, заплатен посредством параметрична застраховка, има същия резултат като 3.5 $, платени по общоприетото постепенно разплащане, изясняват от RMS.

" Не става дума единствено за скорост, а и за сигурност за заплащанията ", разяснява Даниел Стандър от компанията. Според него параметричните застраховки разрешават на страните авансово да знаят какъв брой пари биха получили, в случай че г ивръхлети злополучие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР