Засилени проверки на инспекторите от Агенцията по храните в складови

...
Засилени проверки на инспекторите от Агенцията по храните в складови
Коментари Харесай

Масови проверки за съмнително агнешко месо и яйца в магазинната мрежа и складовете

Засилени инспекции на инспекторите от Агенцията по храните в складови бази, пакетиращи цехове, индустриални обекти и магазини. Проверяват се обичайните за идните празници артикули – агнешко месо , яйца , козунаци, пресни салати. Специалистите припомнят да не се купуват храни от скотски генезис от открити борси без хладилни условия.

Следи се дали температурата в откритата хладилна витрина дава отговор на условията – при субпродуктите, като агнешкия дроб, градусите не би трябвало да надвишават 2. Често при превозване печатът за генезис на месото се размазва, само че цветът ясно демонстрира, в случай че е наследник – агнешкото е българско, в случай че е червен – е вносно.

„ Има ясна идентификационна маркировка, под формата на етикет и щемпел, който е леко замърсен, само че това не води до илюзия на потребителите, за какво те могат да се осведомят за произхода на месото и от етикета. Условията на предпазване са спазени, периодите на валидност също са спазени “, съобщи пред Българска национална телевизия доктор Ина Чавдарова, основен контрольор от отдел „ Контрол на храните и граничен надзор “ БАБХ-Пловдив.

Повечето от клиентите пред витрината купуват комплекти за дроб сарма на цена от 6 лв. и 50 стотинки. Агнешкото месо се предлага на цена от 14 лв. и 50 стотинки за предница и 16 лв. и 50 стотинки за задна.

Белите яйца , които се оферират у нас, най-често са импорт. Преди да бъдат пуснати на пазара, те са тествани за салмонела на първото място на разтоварване при идване в страната.

„ Потребителите могат да бъдат спокойни, че без значение, че някои яйца на пазара в България не са с български генезис, са изследвани и са безусловно безвредни и безвредни, маркирани и етикетирани “, добави доктор Мария Бочукова – шеф отдел „ Контрол на храните “, БАБХ-Пловдив.

„ Има маркировка на полските производители. Маркировката на Полша е PL, а българските яйца са с BG “, добави доктор Ина Чавдарова, основен контрольор от отдел „ Контрол на храните и граничен надзор “ БАБХ-Пловдив.

До момента близо 99 % от агнешкото месо, което се предлага в пловдивска област, е българско. До 7 май се дава опция на животновъдните ферми да оферират на място прясно месо непосредствено на клиенти. Това обаче може да става единствено след категорично документално известяван на Агенцията по храните и при прецизен ветеринарен надзор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР