Засилени проверки на агнешко месо се извършват в лабораториите към

...
Засилени проверки на агнешко месо се извършват в лабораториите към
Коментари Харесай

Преди Великден и Гергьовден: Засилени проверки по магазините за агнешко месо

Засилени инспекции на агнешко месо се правят в лабораториите към Областната дирекция по сигурност на храните в Благоевград. Преди Великденските празници и Гергьовден доста хора носят проби, с цел да изследват месото, което са закупили от частни ферми. Така те могат да бъдат сигурни, че месото, което ще употребяват не е инфектирано и не крие опасности.

Благоевград Горно Краище, Белица

Експерти поучават да не се купува агнешко месо непосредствено от скотски ферми или такова, което не е минало през лицензирани кланици. Всеки, който желае, може да занесе в Агенцията по сигурност на храните в Благоевград проби и да ревизира дали месото, което е купил е безвредно за консумация.
Д-р Дафинка Иванова - Агенция по сигурност на храните: Предимно за салмонела се изследва месото, когато един клиент си го изследва. Но по принцип това месо крие огромен риск, от плантация закупено, тъй като освен сламонела, допустимо е да има и бруцелоза. А бруцелозата проточа безсимптомно основно при овцете и козите. Д-р Георги Томов, Агенция по сигурност на храните: Ако закупуват непосредствено от ферми, ветеринарният доктор, който управлява съответната плантация дава гаранция, че животното е крепко, имунизирано и не е притежател на болест и болест. Насочва се към лицензирана касапница.
Експертите поучават още клиентите да четат деликатно етикетите на месото, което се продава в комерсиалната мрежа, а по другия цвят на печата върху него могат да разпознаят произхода му.
Д-р Георги Томов, Агенция по сигурност на храните: Когато е българско печатът е наследник, това се вкара тази година за потребителят да може и от печата да познае какво месо - дали българско или вносно. Вносното месо е с червен цвят на печата.  Започнаха инспекции на Агенцията по сигурност на храните преди празниците Започнаха инспекции на Агенцията по сигурност на храните преди празниците
Започнаха инспекции на Агенцията по сигурност на храните в цялата страна преди идните празници - Великден и Гергьовден. Инспекторите наблюдават за...

Животновъди от село Горно Краище споделят, че все по-малко се търси месо непосредствено от фермите. А поради неналичието на пазар всеобщо хората в региона се отхвърлят да гледат овце. Джемал Аяйн гледа към 100 овце, споделя, че търсенето на агнета даже преди Великден и Гергьовден е доста едва.
Джемал Аяйн: Търси се, само че минималното, всеки търси импорт. В България всеки гледа цената да му е по-малка, не го интересува качеството, а количеството. Качествата при нас не се ценят. Ибрахим Орхан: Не може да се внасят от Румъния от други места, тука нашите хора ги подценяват, внасят на по-евтина цена и увисват. Тука всичко е естествено, натурално и подбиват цените. Джемал Аяйн: Тука идват такива сигурни клиенти, които знаят, при нас и да идват, ние не храним с ГМО, тука всичко е почти естествено...
Във фермите в Горно Краище цената на кг агнешко месо е сред 4-5 лева А литър овче мляко се изкупува от мандрите за 1 лева Животновъдите споделят, че с тези цени мъчно съумяват да покрият разноските си, по тази причина доста от тях се отхвърлят.
Бекир Бекир, кмет на село горно Краище: Основно земеделието към този момент съвсем се заобикаля, не се дават дотации, никой не мисли за сиромашията и земеделската работа.
Преди няколко години в селото е имало повече от 10 овцеферми, в този момент са останали единствено три.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР