Защо в България липсва един от най-модерните медикаменти за предотвратяване

...
Защо в България липсва един от най-модерните медикаменти за предотвратяване
Коментари Харесай

Защо в България липсва важно лекарство срещу спонтанен аборт - болниците не го искали, твърди здравният министър

Защо в България липсва един от най-модерните лекарства за попречване на импровизиран аборт? Според здравния министър Кирил Ананиев повода е, че нито една болница не е поискала въпросният медикамент в Списъка на медикаменти, които по принцип ги няма на фармацевтичния ни пазар, само че са част от фармацевтичния пазар на Европейски Съюз и поради това може да се обезпечават особено за лечебни заведения.
В случая става въпрос за лекарството „ Атозибан “. То е инхибитор на хормоните окситоцин и вазопресин. Прилага се интравенозно за прекъсване на контакциите на матката. Изчислено е, че след към 10 минути контракциите на матката понижават доста.
Думите на Ананиев са част от негов формален отговор на депутатски въпрос – от народния представител на „ Обединени патриоти “ Борис Вангелов. Здравният министър не показва да има някакви съответни законови спънки за обезпечаването на „ Атозибан “. Той прецизира, че „ Атозибан “ няма записана цена в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули и затова не се популяризира на общия фарамцевтичен пазар в България.
Според представена от Вангелов статистика, казана от доктор Валери Нецов, шеф на отделението по Акушерство и гинекология в „ Софиямед “, 10% от бременностите в България приключват със импровизиран аборт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР