,,Защо трябва да висим безкрайно на телефона, за да ни

...
,,Защо трябва да висим безкрайно на телефона, за да ни
Коментари Харесай

Нахлулият в Енергото Явор: Проблемът не е в парите! Защо трябва да висим по телефоните? За възрастните е ад

,,Защо би трябвало да висим безпределно на телефона, с цел да ни пускат тока? За възрастните е цялостна покруса “, сподели нахлулият в Енергото Явор Павлов в изявление за 24 часа.
– Здравейте, Явор, по какъв начин ви хрумна да отидете в клона на локалното енерго и да си печете сандвичи там?
– Когато се разсъниха сутринта в понеделник и видях, че продължава да няма ток, доста се ядосах. Тостера и хляба ги бях изкарал на масата още от вечерта, тъй като мислех, че на сутринта най-сетне ще пуснат електричеството и ще мога да хапна нещо.
Децата ги водих още вечерта при баба им и дядо им, които също живеят в Калипетрово, само че при тях имаше ток. Тъй че си сложих в торбичката хляба и другите артикули дружно с тостера и потеглих към най-близкия клон на енергото. Селото ни е единствено на един километър от Силистра, безусловно един рид ни дели, тъй че стигнах бързо.
– Ако чиновниците ви бяха споделили още от вратата, че всеки миг ви пускат тока, евентуално нямаше да стигате до повдигане на кавги, нали?
– Разбира се, че нямаше да се случи нищо. Но на служителките им пристигна смелостта чак когато пристигнаха служителите на реда и едвам тогава споделиха, че до час и половина или два часа ще пуснат тока. А то в действителност токът пристигна безусловно половин час по-късно – когато се прибрах у дома, към този момент имаше.
– А по какъв начин тъкмо се разви случката, какво толкоз им казахте на служителките, че се е вдигнал градусът на диалога?
– Влязох и попитах по кое време ще пуснат тока. Отвърнаха ми, че не съм бил единственият, който е звънял, и единственият, който е раздразнителен. Смееха се и тогава им споделих, че им е доста елементарно по този начин – да си стоят по пай ръкав на топличко. И взех решение да работя. Огледах се за контакт, само че на единствения в помещението бе включена машината за издаване на следващи номера. Изключих ѝ щепсела и си включих тостера. Но не съм го късал, просто изключих машината. Веднага извикаха полиция.
– Често ли се случва да има повреди по мрежата при вас?
– Не бих споделил, че е постоянно. Точно по тази причина в ХХI век да нямаме ток в продължение на две денонощия ми се коства, че не е редно. Не дръзвам да отворя хладилника и фризера да видя какво е станало вътре, единствено водата събрах изпод.
Имам и автосервизна работилница, чиято врата е на ток, и не можех да я отворя, с цел да работя.
И друго ми направи усещане – излъгаха ме, че повредата била в трансформатора. Трансформаторното помещение е покрай къщата ми и когато се прибрах и към този момент имаше ток, ми направи усещане, че никой не е идвал до него. Нямаше стъпки в снега, а и вратата му беше затрупана от преспа, тъй че не е имало по какъв начин да бъде отворена, без това да проличава.
В къщата на бабата и дядото на децата, където ги водих, токът пристигна още вечерта в неделя, а тя се намира в същото село, няколко улици ни разделят.
– Чувствате ли се като човек, постигнал задачата си – да има ток у дома?
– Да, само че за какво трябваше да се стига до такава степен? Защо трябваше да заставам безпределно дълго на телефона и никой да не дава отговор, когато им звъня? Само един път съумях да улуча жив човек на телефона, който не можа да ми каже по кое време ще има ток, а че ще ме пренасочи към оператора. И продължих да си заставам по този начин на телефона, с цел да очаквам операторът да отговори. Така и не го дочаках.
– А полицията какво направи? Говори се, че ще ви глобят с 200 лева за дребно безчинство?
– Няма защо да се дразня на служителите на реда. Дойдоха и написаха протокол. Дадоха ми копие от него, само че там не написа някаква сума, пък и от описанието им на случката нищо не разбрах.
Побеснял мъж нахлу в Енергото и направи сандвичи за него и децата си, нямали ток повече от 24 часа (ВИДЕО)
– Вие по какъв брой плащате всеки месец за ток?
– Къщата ми е огромна, а и имам автосервиз изпод. Плащам по 380-400 лева в най-студените месеци. Последната ми сметка беше към 280 лева, макар че бях пуснал термопомпата, само че пък не беше през целия месец. В работилницата печката е на дърва, на ток е единствено подемникът и там няма огромна консумация.
Проблемът въобще не е в парите, аз си заплащам сметките. Но не беше обикновено да стоим толкоз дълго време без ток и никой да не ни обръща внимание. На какво наподобява това да не си подвигат дежурния телефон, който е точно за докладване на повреди?
Имам другар, който живее на двайсетина километра от Калипетрово и има крави. Той пък купил преди няколко дни чисто нов елемент, с цел да може най-малко да включи помпата за вадене на вода, когато спре токът. Той пък взел, че се счупил, и две денонощия си стоял и без ток, и без вода. На всичкото от горната страна и клетката на мобилния оператор не била захранена, та останал и без връзка със света.
– Съгласете се обаче, че зимите във вашия край са много люти.
– Така е, само че в тази ситуация не ни е отговорно времето. Защото то беше такова и в самата Силистра, а и в другия завършек на нашето село. Не е обикновено при тях токът да пристигна незабавно или въобще да не стопира, а при нас да чакаме. Човек може да си намерения, че токът се катери по баирите и би трябвало да го чакаме да пристигна най-сетне и у нас. А и не сме надълбоко в планината, с цел да речеш, че не е налично. Има много възрастни хора, за които е цялостна покруса, тъй като нямат сили сами да се оправят.
– Вашата самодейност стана сякаш заразителна – кметът на едно врачанско село се закани да заведе съселяните си до енергото да си изперат облеклата там. Това ли е методът да позволяваме сходни проблеми?
– Не знам, само че в случай че такова нещо се случи в Германия или в Англия, хората не знам какво ще създадат на енергодружеството, това моето нищо не е. Тук, когато към този момент пуснат тока или отстранят повредата, на никой не му се занимава с това да отстоява правата си.
– Живели ли сте в чужбина?
– Близо 8 години не се бях прибирал. Първо работих в Испания, в Барселона в един хотелски комплекс, по-късно в Англия, след това в една куриерска компания в Нидерландия. Стигнах даже до Аржентина и по-късно още веднъж в Англия.
Само един път съм имал приключение, обвързвано с тока. В Англия още при настаняването си открих, че на всички места в близост има ток, а единствено аз нямам. Но се оказа, че самичък съм си отговорен – не съм видял, че електрическата енергия в къщата, в която съм се настанил, е с предплащане – купуваш си чип и го слагаш в електромера.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР