Защо са ни нужни червеи в градината и как да

...
Защо са ни нужни червеи в градината и как да
Коментари Харесай

Защо са ни нужни червеи в градината и как да ги привлечем

Защо са ни нужни червеи в градината и по какъв начин да ги притеглим? Признаваме си, земните червеи са странни дребни същества. Тези незрящи животни имат тяло, формирано от пръстени. Те не се движат сходно на зми , а вместо това те се уголемяват и свиват със своите пръстени, движейки се напряко през почвата.

Червеите са много невероятни същества. Въпреки че тежат приблизително единствено към 1 грам, те могат постоянно да местят камъчета тежащи 30 грама. Това е почти същото като 150-килограмов човек, който реалокира камък от 4 500 кг.

Ако в миналото като дете сте гледали по какъв начин земните червеи си проправят път през почвата, може би си спомняте какъв брой готини могат да бъдат. Но може би не сте осъзнавали, че тези същества също имат основна роля в построяването на почвата и преработването на органичните боклуци. Те са част от мрежа от организми, които трансформират растителните боклуци в богата на хранителни субстанции почва.

Тези хранителни субстанции са единствено едно от преимуществата на червеите за растежа на растенията. Те също по този начин извършват функционалности за обработване, които усилват порьозността на почвата и подкрепят за повече О2 в корените. В края на 19-ти век Чарлз Дарвин разгласява своята извънредно авторитетна книга „ Образуването на зеленчукова мухъл посредством действието на червеите с наблюдения върху техните привички “.

Хората евентуално са били наясно от зората на селското стопанство за благотворното влияние на земните червеи върху почвата. Но Дарвин се смята за първият, който е изследвал активността на земните червеи по последователен метод и е следил в елементи преобразуването на мъртъв растителен материал от червеи в почвената органична материя. Нека в този момент да разгледаме по-отблизо за какво са ни нужни червеи в градината и по какъв начин да ги притеглим.

1. Червеите усъвършенстват съществуването на хранителни субстанции в почвата

Земните червеи оказват помощ за основаването на хумус. Това е тъмна на цвят почва, която съдържа значими хранителни субстанции за растежа на растенията. Червеите се хранят с растителни останки като тор, трева, паднали листа и мъртви корени и така нататък

Храносмилателната система на червеите концентрира минералните и органичните съединения в храната, която употребяват, тъй че техните отливки стават по-богати на налични хранителни субстанции от почвата към тях. Отливките са торът, който червеите обезпечават, получен от тяхната обработка на органични боклуци.

Азотът в отливките е елементарно наличен за растенията, за които е по-вероятно да порастват в обилие. Когато почине, тялото на червея се разлага много бързо, което в допълнение способства за наличието на азот в почвата. Проучване в Нова Зеландия на отливки от земни червеи откри, че те отделят четири пъти повече фосфор от повърхността на почвата.

Те постоянно оставят своите богати на хранителни субстанции отливки в своите тунели, което обезпечава по-благоприятна среда за напредък на корените на растенията. Тунелите също по този начин разрешават на корените да обхванат по-дълбоко в почвата, където могат да доближат спомагателна влага и хранителни субстанции. Тунелирането от земните червеи също може да помогне за по-бързото асимилиране на тпренето на почвата.

2. Червеите основават по-добър дренаж – за какво са ни нужни червеи в градината?

Земните червеи също по този начин усъвършенстват дренажа и предотвратяват ерозията на почвата и преовлажняването. Тяхното обстойно канализиране и ровене оказват помощ за разрохкване и аериране на почвата и възстановяване на дренажа на почвата. Изследванията са открили, че почва със земни червеи се оттича до 10 пъти по-бързо от почва без земни червеи.

В почви с нулева обработка, където популациите на червеи са високи, инфилтрацията на вода може да бъде до 6 пъти по-голяма, в сравнение с в обработваните почви. Тунелите, които вършат, също по този начин служат като канали за другите детайли, под въздействието на дъжд или при поливане на градината. Голямата централизация на червеи в почвата доста усъвършенства дренирането на почвата, като в същото време покачва аерацията и потенциала за задържане на вода в почвата.

3. Червеите усъвършенстват структурата на почвата

Отливките на земните червеи спомагат за циментирането на почвените частици. Тези лепкави субстанции „ слепват ” минералните частици дружно в елементите и в това време, в един тип взаимна връзка. Минералните частици спомагат за отбраната на органичната материя и до известна степен от микробни офанзиви, като по този метод я резервират за по-дълго време в почвата.

Когато почвата ви има отливки от червеи, те спомагат за възстановяване на структурата и плодородието на всеки вид почва. Това се отнася даже за рекултивирана земя, която има малко или никаква плодородна почва. Тъй като отливките са водоразтворими, те имат неотложно позитивно влияние върху растежа на растенията.

Структурата на почвата дефинира нейната резистентност на ерозия и дали бъдещите човешки генерации въобще ще имат почва. Ет озащо елементарно може да се види какъв брой значими са земните червеи. Изследвания, извършени във ферми, откриха, че най-продуктивните пасища съдържат до 7 милиона червеи на хектар с тегло от 2,4 тона. Те също по този начин откриха тясна връзка сред продуктивността на пасищата и общото тегло на червеите.

Как да привлечете земните червеи във вашата градина

Ако нямате земни червеи в градината или са просто доста малко, привличането им във вашата градина може да ви разреши да се възползвате от всичките им преимущества. Има голям брой типове земни червеи, вариращи по мярка от микроскопични до няколко см на дължина.

Най-често срещаните в домашните градини са нощните пълзящи червеи ( lumbricus terrestris ) и червени червеи ( Lumbricus rubellus ), които виреят в хладна почва и могат да бъдат видяни на повърхността на почвата, когато е мрачно, или по време на дъждовна стихия, когато дупките им се наводнят. Ако ги осветите, те ще се отдръпват назад в почвата.

Дъждовните червеи, които нормално се употребяват за контейнери за компост, са тъй наречените червени калифорнийски червеи, които не оцеляват в елементарната градинска почва. Те се употребяват в компостни купчини и се оправят добре, при изискване че купчината не се нагорещява прекалено много. За да развъдите повече червеи във вашата почва:

1. Добавете органически материал.

Ако във вашата градина има малко земни червеи, това може да се дължи на обстоятелството, че почвата ви е уплътнена или с ниско наличие на органически материал. Можете да добавите нарязани листа, плява, окосена трева, мъртви корени, полуразложен компост и скотски тор към вашата градина, което ще разреши на червеите да живеят в обилие.

Земните червеи избират влажна и хладна среда, само че не прекомерно суха, прекомерно влажна или студена. Колкото по-дебел е почвеният покрив, толкоз по-лесно ще бъде поддържането на тези мечтани условия.

2. Добавете оборски тор и компост

Оборският тор и компостът спомагат за стимулиране на разпространяването на земните червеи. Ето за какво, в случай че можете, би трябвало да осигурите неотложен източник на компост или на оборски тор. Никога не ползвайте изкуствени торове и пестициди в градината, тъй като по този начин ще изгоните червеите! Съществата са доста чувствителни към химични и физически промени в почвата и бързо ще избягат от солената среда, която се основава, когато се ползват химически торове.

3. Избягвайте дълбоката оран – за какво са ни нужни червеи в градината

Трябва да избягвате дълбоката оран, с цел да предотвратите увреждане на дупките на земните червеи. Това също ще понижи тяхната популация. Тези дребни същества избират необезпокоявана почва. Тази обработка освен убива доста от тях, само че и унищожава тези тунели. Ето за какво някои от най-продуктивните градинари практикуват плитка или никаква обработка, с цел да избегнат безпокойството на общността на земните червеи.

Също по този начин осигурете уместно pH на почвата – над 4,5. Земните червеи не харесват кисели почви с равнища на pH под 4,5. Добавянето на вар ще увеличи pH-то на почвата, като в същото време прибавя и калций. Те се нуждаят от непрестанно доставяне с калций, тъй че липсвата на този детайл в почвата ще се отрази отрицателно на популацията от земни червеи.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР