Защо руснаците не протестират срещу диктатора, който ръководи страната им?

...
Защо руснаците не протестират срещу диктатора, който ръководи страната им?
Коментари Харесай

Защо в Русия няма бунтове като тези в Иран? Нима руснаците не искат да живеят в демокрация?


Защо руснаците не стачкуват против диктатора, който управлява страната им? Защо да е по-лесно в Иран или в Беларус? Миодраг Сорич показва няколко вероятни аргументи за летаргията на съветското гражданско общество.

Защо стотици хиляди руснаци се оставят да бъдат изпращани като пушечно месо в една незаконна и нападателна война? Защо дават ориста си в ръцете на подстрекателя Путин? Защо не се бунтуват? Повечето хора отвън не могат да намерят приемлив отговор на всички тези въпроси. Руснаците като че ли разрешават да им се случва всичко, което им се случва. Като отговор се сервират стандарти за хипотетичния им народен темперамент - руснаците са толерантни, постоянно се подчиняват на царя в Кремъл, опасяват се от свободата, както написа Фьодор Достоевски.  
Редакцията предлага
Вярно е, че сега е рисково да се бунтуват. Всеки, който пропагандира за мир в Русия, е застрашен от затвор и гонене. Но и стачкуващите в би трябвало да се преценяват с сходни последствия. Въпреки това, през последните три седмици хората всеобщо излязоха по улиците в цялата страна, с цел да стачкуват против бруталния режим на моллите. Но тези, които съумеят да избегнат иранските полицейски сили, явно не са обезкуражават и не престават да показват. И въпреки всичко, касапите в Техеран и други градове в ислямската страна, са не по-малко жестоки от частите на ОМОН в Москва.

Не е правилно, че руснаците не желаят да се борят за демокрацията

Светът следи смелите митинги на иранците с удивление. Точно по този начин, както милиони хора на всички места по света отдадоха респект на смелостта на, разбунтували се преди две години против фалшифицираните от Лукашенко избори. Или на демонстрациите на украинците, които нееднократно се бориха за народна власт. В Украйна народът надви, в Беларус - към момента не е. Но, когато към този момент не е в положение да го пази.

Твърдението, че руснаците нямат достатъчно предпочитание да се борят за демокрацията, е неуместно. Мнозина се базират на социологически изследвания. Според тях почти всеки трети руснак счита, че " западната народна власт е несъответствуваща за Русия ". Най-малкото по-възрастните мислят по този начин. Те в никакъв случай не са прекарвали дълго време на Запад. От друга страна, младото потомство е толкоз космополитно, колкото и неговите връстници в Париж или Лондон., разцвет и опцията да пътуват.  

Абсурдно е също, че - както настояват православните църковни водачи - демокрацията сякаш подкопава морала. Обратното е правилно. Само самостоятелни от страната съдилища обезпечават правораздаване за всички - без значение от това какъв брой положителни или неприятни могат да бъдат персоналните връзки с политиците. В днешна Русия обаче Кремъл взема решение каква би трябвало да бъде присъдата в правосъдните процеси против стачкуващите. Руските съдии са подставени лица на властта. В постоянните демокрации корупцията и непотизмът нямат късмет.

Травмата от 90-те години на 20-и век

Като друга причина, заради която доста от, се показват 90-те години на предишния век. Това, което те е трябвало да изтърпят тогава обаче, не е имало нищо общо с същинската народна власт. След 1991 година старите руски елити - някогашните партийни функционери и сътрудниците на тайните служби - по-скоро са забогатявали безгранично за сметка на обществото, контролирайки политиката с планини от пари.

Миодраг Сорич

Но украинците и грузинците също страдаха от това през 90-те години. В Киев, олигарсите имаха огромно въздействие. Но украинците съумяха да избират държавни управления и да ги смъкват. Стандартът им на живот набъбна постепенно. Изведнъж се видя, че демокрацията и свободата са вероятни даже измежду източните славяни.

ще продължат да се борят за своята страна. Те не желаят да живеят в властническа страна. Огромните жертви, направени от този народ, го сплотяват. Отбранителната им война против Русия ще ги образува за генерации напред. Ако жителите на Русия също желаят заслужен живот в независимост и разцвет, те също ще би трябвало да се борят за него. Точно по този начин, както са се борили и останалите нации.

***

Разгледайте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР