Защо новият смартфон на Huawei предизвиква толкова много шум?

...
ШЕНЖЕН, Китай (Ройтерс) – Изненадващото пускане на пазара на най-новия
Коментари Харесай

ШЕНЖЕН, Китай (Ройтерс) – Изненадващото пускане на пазара на най-новия смартфон от висок клас от китайския технологичен гигант Huawei Technologies предизвика международна игра на догадки какво е вътре в него.

Компанията, която беше силно атакувана от ограниченията на правителството на САЩ, започна да продава най-новия си Mate 60 Pro за 6999 юана ($964) онлайн във вторник, повдигайки вежди заради решението си да не прави никакви предварителни реклама и подтикване към широко разпространени спекулации относно това дали той може да поддържа 5G.

Следва какво знаем и не знаем за телефона и защо има значение.

ЗАЩО ИМА ЗНАЧЕНИЕ ?

От 2019 г. САЩ прекъснаха достъпа на Huawei до инструменти за производство на чипове, които са от съществено значение за производството на най-модерните модели телефони, като компанията можеше да продава само ограничени партиди от 5G модели, използвайки натрупани чипове.

САЩ и някои европейски държави нарекоха Huawei риск за сигурността, което компанията отрича.

Ограниченията опустошиха бизнеса на компания, която някога се състезаваше с Apple и Samsung за най-големия производител на телефони в света, с неговият потребителски бизнес достигна връх от 483 милиарда юана през 2020 г., преди да се срине почти с половин година по-късно.

Но Huawei многократно е казвала, че отвръща на удара и изследователски фирми казаха на Ройтерс през юли, че смятат, че планира връщане към индустрията за 5G смартфони до края на тази година, използвайки собствения си напредък в инструментите за проектиране на полупроводници заедно с производството на чипове от China's Semiconductor Manufacturing International Co (SMIC).

Ако Huawei и Китай бяха в състояние да произведат свои собствени 5G чипове, това би отбелязало значителен напредък в техните възможности и удар върху усилията на САЩ да ограничат напредъка си.

MATE PRO 60 5G ТЕЛЕФОН ЛИ Е?

Huawei запази мълчание, само казва, че смартфонът е „най-мощният модел Mate досега“.

Купувачите на телефона публикуват видеоклипове за разкъсване и споделят тестове за скорост в социалните медии, които предполагат, че Mate 60 Pro може да изтегля скорости, надвишаващи тези на най-добрите 5G телефони, което предполага, че е в подобни условия.

Телефонът съдържа нов процесор Kirin 9000s от отдела за чипове HiSilicon на Huawei, който изглежда използва усъвършенствана технология от SMIC, според Дан Хътчесън, анализатор от TechInsights.

Ако използва 7+nm или 5nm процеси, производството вероятно ще бъде много скъп процес, каза Хътчесън.

КАКВА Е РЕАКЦИЯТА?

Изданието накара китайските потребители на социалните медии и държавните медии да полудеят, докато събарящите фирми по света се надпреварват да се докопат до телефона, за да видят какво има вътре.

Първата партида от телефона бързо се разпродаде онлайн. Водещият магазин на Huawei в град Шенжен и уебсайтът му казват, че новите наличности ще пристигнат най-рано до средата на септември.

Подкрепяният от държавата таблоид Global Times триумфира, отбелязвайки в една от няколкото редакционни статии, че телефон беше пуснат по време на посещението на министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо и го нарече доказателство, че САЩ са се провалили с „екстремните репресии срещу Китай“.

Държавните медии не цитират никакви източници или доказателства за своите твърдения.< /p>

Потребителите на социалните медии също ликуваха, като търсенията на Huawei се наложиха в продължение на няколко дни в платформата за съобщения Weibo и я оприличиха на митологичния крал на маймуните, който бяга изпод планината.

КАКВО СЛЕДВА?< /p>

Няколко служители на Huawei казаха, че пускането на телефона ги е изненадало, като официалното му пускане първоначално е планирано за 12 септември.

Никол Пенг, старши вицепрезидент по мобилността в Canalys, каза това би било от решаващо значение за Huawei да предостави разяснения относно своята технология, предвид високото ниво на пазарен интерес.

($1 = 7,2628 китайски юана ренминби)

(Доклад от Дейвид Киртън в Шенжен, Мо Йелин в Пекин и Макс Черни в Сан Франциско; редактиране от Робърт Бирсел)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР