Защо Китай успя да се справи толкова бързо с пандемията?

...
Защо Китай успя да се справи толкова бързо с пандемията?
Коментари Харесай

Как Китай се възползва от пандемията


Защо Китай съумя да се оправи толкоз бързо с пандемията? Нима диктаторският режим е по-успешен? На Запад към този момент бият паника. Коментар от Александър Гьорлах.

Китайската дипломация на маските от началото на пандемията мина в дипломация на имунизациите. След като за повторно в границите на една година светът бе изправен пред изострен недостиг - първо на предпазни маски, а в този момент и на ваксини - острието на автокрацията в Китай се показва като избавител на света и му подава ръка. Но само наивници могат да одобряват, че тук става дума за израз на човешко съчувствие. Истината е, че в доста международни столици - от Вашингтон до Берлин - бият паника. Защото китайският въздушен мост, по който се доставят ваксини - първо за Сърбия, а в този момент и за Унгария - е ловък ход на Пекин в борбата сред системите.
Редакцията предлага
Диктатурата - по-успешна в пандемията?

Според идеологията на китайската номенклатура, Народната република се оправя толкоз добре в пандемията само защото в Китай няма нито партиен плурализъм, нито свободни избори. Китайският водач Си Цзинпин не се уморява да повтаря по какъв начин неговата партия била победила вируса със комбинация от конфуционизъм и " социализъм от китайски вид ". Философът Тонгдон Бай от университета Фудан в Шанхай обяснява по този начин превъзходството на китайския модел: " Слабостта на западните демокрации се състои в това, че всички пълнолетни имат право да гласоподават на избори, което значи, че те могат да се произнасят и по въпроси, от които нищо не схващат ".

Този мотив се разисква и в западния свят - когато се води спор за това дали държавните управления сами да взимат решения въз основа на експертни изводи, или са длъжни да се допитват и до парламентите. В тази връзка Бай пледира за това демократичните общности да се ръководят посредством избори единствено на локално ниво. Колкото по-абстрактни са дейностите на обещано държавно управление, толкоз повече причини има за един меритократичен експертен модел на ръководство, какъвто Комунистическата партия на Китай счита за своя запазена марка.

А действителността сега единствено удостоверява китайската доктрина: до момента в който през 2020  икономиките на страните от свободния свят пострадаха тежко, а безработицата набъбна фрапантно, Народната република от дълго време се възвърне. Дори и търговската война, която Доналд Тръмп води четири години с Пекин, не отслаби съществено Китай: готовността за вложения в страната, в чиято северозападна част са затворени 1 милион души - в концентрационни лагери, опасани с бодлива тел и наблюдателни кули, не отслабва. Китайският експорт се възвърне до равнищата си от преди пандемията, а вътрешното ползване нараства.

" Меката мощ " на Китай

Дълго време Китай не можеше да опълчи нищо на американската " мека мощ " и постигнатото от нея през втората половина на 20-и век. Под " мека мощ " се имат предвид методи и благоприятни условия за практикуване на въздействие отвън сферата на политиката, включително класическата външна политика. В случая със Съединени американски щати това бяха главно музика и филми, които популяризираха " американския метод на живот "  и около които нарастваше желанието за проучване на британски език - чак до най-отдалечените точки на света. Според едно немско изследване обаче, през последната година от мандата на Доналд Тръмп известността на Съединени американски щати е спаднала, а тази на Китай е повишена. Народната република се снабди със своята лична " мека мощ ": маските и имунизациите.

Александър Гьорлах

Настроенията могат да се извърнат и в тези страни по света, за които ЕС в момента нехае, защото не успява да се справи с пандемията даже в своите членки. В Съединени американски щати нещата може би малко ще се подобрят. Но и те ще се занимават най-вече със самите себе си - така като заради некомпетентността на предходния президент пандемията нанесе големи вреди.

Ако имунизациите от Европа и Северна Америка бъдат налични единствено в страни, в които бялото население е болшинство, то хората в другите елементи на света ще би трябвало или да чакат, или да приемат предлагането на Китай. Тогава " меката мощ " на свободния свят и атрактивността на неговия либерален модел ще бъдат отслабени до непознати досега нива.

Александър Гьорлах е старши теоретичен помощник в Съвета по нравственос на интернационалните връзки " Карнеги " и водещ откривател в Института за вяра и интернационалните проучвания към Университета в Кеймбридж. Преподавал е в Тайван и Хонконг.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР