Защо жените не ръководят повече американски компании? Американците претеглят

...
Жените са направили огромен напредък в бизнеса, издигайки се до
Коментари Харесай

Жените са направили огромен напредък в бизнеса, издигайки се до C-suite и заседателната зала в рекорден брой.

Но те все още са много далеч от постигането на равенство с мъжете при осигуряването на висши корпоративни работни места в Съединените щати.

Жените съставляват половината от населението на САЩ. Но те представляват само 10,6% от главните изпълнителни директори на Fortune 500, 30,4% от членовете на борда на директорите в САЩ и 32,8% от президентите на колежи и университети, според Pew Research Center.

Pew реши да попита американците защо смятат това и дали очакват скоро повече жени да заемат водещи бизнес роли. Така те изследваха национално представителна извадка от възрастни в САЩ.

В отговор на въпроса „Защо няма повече жени на висши ръководни позиции в бизнеса?“ респондентите посочиха няколко „основни“ причини.

Топ сред тях:

58% казват, че жените трябва да направят повече, за да се докажат, отколкото мъжете. 50% посочват дискриминация по полов признак. 48% отбелязват, че семейните отговорности затрудняват напредването на жените. 43% казват, че много фирми не са готови да наемат жени за водещи роли. 40% смятат, че сексуалният тормоз създава трудна среда за жените да напреднат.

На въпрос дали някога ще има толкова жени, колкото мъже на висши ръководни позиции в света на бизнеса, 50% отговарят, че мъжете ще продължат да са повече от жените. Други 48% казват, че е „само въпрос на време“ да има толкова жени, колкото и мъже, които да заемат най-добрите роли.

Смесени констатации по пол и политическа партия

Pew сравнява отговорите на мъже и жени, както и на респонденти, идентифициращи се като демократи или републиканци.

Повечето жени (65%) и повечето демократи, независимо от пола, (76%) заявяват, че има твърде малко жени в ръководството на бизнеса. Сред всички, които казаха това, голямо мнозинство (79%) казаха, че в идеалния случай трябва да има еднакъв брой жени и мъже в тези роли. Други 10% казват, че повече жени отколкото мъже би било идеално, а други 10% казват, че би било идеално да има повече жени, но все пак не толкова жени, колкото мъже.

Между основните политически партии демократите са по-склонни от републиканците да виждат множество фактори като основни пречки за жените, търсещи висши ръководни позиции в бизнеса.

Но полът надделя над политическата принадлежност, когато се стигна до цитиране на възгледи защо повече жени не са на върха в света на бизнеса.

„Жените републиканци и демократи са по-склонни от своите колеги мъже да кажат, че има твърде малко жени на висши ръководни позиции в бизнеса и да посочат определени фактори като основни пречки за жените“, каза Пю.

(Ето преглед на всички въпроси и отговори на анкетата.)

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР