Защо хлябът не поевтиня с 20 на сто, щом няма

...
Защо хлябът не поевтиня с 20 на сто, щом няма
Коментари Харесай

Търпението на българите ли е безгранично, или наглостта и лакомията на търговци и политици е безмерна!

Защо хлябът не поевтиня с 20 на 100, щом няма Данък добавена стойност и  цените на пшеницата и суровините паднаха? Вие имате ли отговор на този въпрос, който хората в България си задават от близо година насам? Аз нямам. Освен изказванията на представители на разнообразни сектори по веригата, че поевтиняване има, но хората видите ли не го усещали! Ми тогава кой има изгода от всичките неразбираеми счетоводни врътки? Сами си отговорете.

От 1 юли за хляба в България Данък добавена стойност няма, а през януари 2023 година токът е с 33 лв. по-евтин на мегаватчас - 200 лева по отношение на 233 лева година по-рано. Обаче хлябът и хлебните произведения остават с 34% по-скъпи по отношение на януари 2023 година.

„ Цената на хляба е спаднала с сред 1% и 11%, а тази на брашното - с сред 8% и 11% по отношение на края на юни. Това демонстрират резултатите от второто експресно изследване на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ след въвеждането на нулева ставка върху Данък добавена стойност за двете артикули в актуализацията на Бюджет 2022 от началото на юли ”.

Според КНСБ тази антикризисна мярка коства на бюджета към 100 млн. лева, а се оказа не задоволително ефикасна.

Простете ми скептицизма, само че аз нямам доверие, че  повдигането на ветото върху украинското зърно, ще донесе изгоди в посока на поевтиняване за нашите консуматори.



Затова до момента в който чувам дитирамбите по този мотив извън и от вътрешната страна, считам да вървя след образеца на европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, която плете по време на речта " За положението на съюза " на председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен  Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен – немски доктор и политик (по татко Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и да си оплитам нещо, като ми приказват разна алабалистики. Така най-малко няма да се нервирам като отида на пазар и видя оскъпените в пъти цени на храните. И се сетя, че в братска в Европейски Съюз Румъния държавното управление предприе ограничения и цените на храните паднаха на половина.

А у нас, макар че заплатите са най-ниски измежду останалите страни от Европейски Съюз, цените  на три групи артикули са били по-високи от междинните в Европейски Съюз през 2022 година!

Да се чуди и мае човек търпението на българите ли е безгранично, или наглостта и лакомията на търговци и политици е безгранична!

 

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на редакцията на Novini.bg.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР