Защо екстрахираните мазнини водят до неусвояване на желязото в организма

...
Защо екстрахираните мазнини водят до неусвояване на желязото в организма
Коментари Харесай

Д-р Гайдурков и как естественото хранене коригира железния дефицит при децата ♥ От Мамапедия

Защо екстрахираните мазнини водят до неусвояване на желязото в организма и кои артикули в детското меню подсигуряват естествено наличие на скъпия детайл. 

(Видео: Мамапедия)

♥ Причини за стоманения недостиг

Дефицитът на желязо в детския организъм е извънредно постоянно срещан в практиката – много пъти е обвързван и с желязодефицитна анемия, защото желязото като детайл влиза в състава на хема на хемоглобина. Ако този микроелемент е липсващ, респективно има недостатък в образуването на хема и незадоволителна стойност на хемоглобина, хематокрита и еритроцитите (т. е. тези три индикатора са снижени), тогава приказваме за болнав синдром. 

Дефицитът на желязо може да се поправя по доста елементарен и натурален метод. Честа причина са болесттите на стомашно-чревния тракт, т. е. когато желязото не се усвоява. Друга значима причина е, когато го даваме с храната, само че заради неправилни комбинации то не може да се усвои, тъй като желязото е микроелемент, който е водоразтворим – усвоява се в йонизирана водна среда, а не в мастна, липидна среда.

Тогава, когато в храната има задоволително желязо, само че пък полеем салатата със зехтин или олио, когато в супите или в други порции прибавим доста мазнини, изключително растителни, тогава желязото, простичко казано, се слепва. То не може да се усвои и се изхвърля. Заедно с него не се усвояват и доста други водоразтворими детайли – калций, магнезий и в действителност доста пъти настава полидефицит. 

Какво да вършим - дори да имаме нарушения на усвояването, заради някакво заболяване, това заболяване на епитела на клетките се поправя, когато поправяме храната, когато има нормален пасаж и когато желязото респективно се усвоява изцяло и дейно. Когато, изключително наблягам – избягваме екстрахираните мазнини, включително зехтин и други студено пресовани мазнини и по този начин модерните в днешно време кокосово масло, палмово масло, масло от авокадо, от орехи и т.н. 

Нашето тяло не е приспособено да употребява мазнините в този неемулгиран тип, в този откъслечен в естествени сложни съединения тип. Тези мазнини плуват, по този начин да се каже, като мастно леке в кръвта. Все едно в морето сме хвърлили нефт, който другояче е натурален, био артикул. Неговото място не е там. 

Природата постоянно ни дава мазнините в натурален, обвързван, емулгиран тип и тогава нямаме нарушавания в асимилиране на водноразтворимите витамини и минерали, и в частност желязото. Когато консумираме подобаваща храна, няма да имаме възпаления на стомашно-чревния тракт, които са израз на опита на организма да изтегля през лигавицата отпадъчните вещества и да ги изхвърли посредством изпражненията на открито. Така че, естественото хранене по най-простичък метод поправя този стоманен недостиг. 

♥ Продукти, гарантиращи естествено наличие на желязо в организма

Нека кажем кои артикули подсигуряват нужното желязно наличие в храната. Желязото би трябвало да бъде в органически, интегрално обвързван, сложен тип. Защото в случай че имаме стоманен недостиг и даваме някакъв препарат като лекарство, съответните стоманени препарати нервират стомашно чревния тракт – т. е. те водят до инфектиране и до следващо още по-дълбоко неусвояване на желязото. Когато спрем стоманения препарат, желязото в кръвта пада още по-силно, анемията е още по-изразена и тогава отново посягаме към стоманения препарат, и влизаме в един много циничен кръг. 

Желязо може да си осигурим от следните групи храни: 

~ сурови зелени храни – може да ги подготвяме като смути – в пасиран вид. Когато смутито е сладко, децата на драго сърце го одобряват. Нека подсигуряваме в голямо количество сурова, термично необработена храна, изключително за зелените артикули (термично обработените дават оксалова киселина, която се отсрочва в бъбреците и в други системи в организма, вкисляващи тялото въобще);

~ от растителните продукти зърнените, изключително бобовите култури, съдържат задоволително желязо. Суровите ядки съдържат желязо, само че дано не забравяме, че някои нутриенти наложително се одобряват от скотски артикули. Желязото не е измежду тях. Има го измежду растителните, само че моя опит демонстрира, че единствено на растителна храна, в това число желязото стартира да липсва след даден интервал, когато няма скотски продукти;

~ суровият яйчен жълтък е добър източник на естествено желязо за нашия организъм;

~ от животинските артикули преди всичко е черният дроб, който нормално го предлагаме в леко бланширан тип. Дробчетата могат да бъдат от пасищни пилета, зайци, телешки и т. н. Бланшираме ги за 30 секунди и можем да направим вкусни пастети, които децата с ненаситност употребяват. 

Черният дроб подсигурява желязото. Дори една дребна порция от 100-150 грама седмично обезпечава нужното желязо. Но най-разумното е в салдото, т. е. когато желязото е обезпечено от разнообразни източници – растителни – като зелените храни, семената, в частност бобовите варива, суровите ядки, само че и скотски източници – черен дроб, яйчен жълтък и нетермично обработени меса. 

Автор доктор Георги Гайдурков, общопрактикуващ доктор, психолог, експерт по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на доктор Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Tasker | Unsplash 

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР