Защо един актьор влиза в политиката? За мен няма никакво

...
Защо един актьор влиза в политиката? За мен няма никакво
Коментари Харесай

Веселин Калановски: „Демократична България“ иска до 4 години 1% от БВП за култура *

Защо един артист влиза в политиката? За мен няма никакво значение дали човек е артист, инженер, доктор, теоретичен служащ... В политиката се влиза, тъй като човек има цивилен позиции, сподели, лидер на листата на „ Демократична България “ в Ямбол и шести в листата в 25 МИР София. Ето какво показа той:

Когато човек откри единомишленици, хора, които като него споделят тези позиции, разумно е да се сплоти с тях и да се опита да прокара мисленето си в политическия живот на една страна. Да промени по някакъв метод тази страна. Дълбоко уверен съм, че е за положително.

Съучредител съм на „ Да, България “, за първи път станах партиен член на шейсетгодишна възрастр въпреки че през целия си умишлен живот съм имал ясно изразени позиции, постоянно клонящи в дясното пространство на политическия набор и просто открих тези хора и се престраших. Винаги съм мислел, че да бъдеш жител е достолепие, в действителност е достолепие. Но в последно време се получава необичайно разделяне на жители, които имат гражданска позиция и членове на политически сили. Като че ли членовете на политически сили не сме жители и нямаме цивилен позиции. Точно противоположното, точно тъй като имаме такива позиции сме се обединили в политическа мощ, в която взаимно, всички дружно да отстояваме нашите правила. Знаете, че в представителната народна власт политическите партии са тези, които в действителност реализират политиката, те са инструмента, който трансформира страната, тъй че да, аз съм жител, с гражданска позиция и член на политическа партия.

В последните години фантазиите на доста хора да се промени България към положително, не че няма промени в България през последните 30 години, надалеч съм от тази мисъл. Но фантазиите и желанията ни бяха доста по-сериозни. Много от тези фантазии и стремежи бяха излъгани от болезнение упоритости на водачи, от фалшификатори на истината, от корупция. И по тази причина в този момент сме последната страна в Европейски Съюз по стопански статус, по независимост на словото.

Като народен представител бих могъл да бъда потребен в сферата, на която съм посветил живота си. Естествено това е в региона на културата. „ Демократична България “ в действителност има съществено създадена стратегия със своите акценти, смяна на нормативната база в региона на културата.

Първо, ние имаме дълготрайни, средносрочни и краткосрочни тактики в границите на 10, 4 и на 1 година. Искаме законодателно да се промени, стартирам поред: Закона за авторското право, желаеме закон за телевизия и радио, където публичните малките екрани да поемат доста по-голяма роля в региона на културата. Искаме децентрализация на фонд „ Култура “, койно желаеме да излезе от Министерството на културата и да си направи свои районни центрове, тъй че да има по-свободен и елементарен достъп на културните дейци в страната, не всичко да е концентрирано в София.

Искаме във всички сектори на културата да има закони. Конкретен закон за всеки отрасъл. Може би доста малко хора знаят, че няма закон за театъра. Закона за киното би трябвало да бъде съществено поправен, въпреки че е нов закон.

Едно от главните претенции е да има нов закон създателите. Творците, които би трябвало да получават освен почтено възнаграждение, а и естествена пенсия. Много мои сътрудници по време на първия локдаун на коронавирус рецесията да вземем за пример са на свободна процедура и те нямаха никаква протекция от страната, въпреки че самата страна им забрани да практикуват своята специалност. Те не биха могли да отидат в бюрото за безработни и да получават някаква отплата точно тъй като са самоосигуряващи се, което не е разумно. Разбира се подобен лист на свободни създатели беше тръгнал да се подготвя в. Доколкото разбрах напоследък около господин Минеков е понапреднал този лист. Дай Боже най-после да бъде приключен. Става дума за някаква в действителност обществена помощ за тези създатели, когато страната им не разрешава или пък когато, не дай Боже изпаднеш в здравословен праблем. Например един артист е извънредно подвластен от своето физиологично положение. Може да си счупи крайник, да се разболее. Той би трябвало да бъде обезпечен. Между другото за това обезпечаване е част от концепцията за промени в Закона за авторско право и сродните му права, където сега няма действително заплащане за креативния, авторския или сродните права, каквито са актьорите. За един интервал от 10 години, когато те отстъпват своите права на продуцентите и не получават стотинка за труда, който са положили.

Друг акцент в нашата стратегия е, че ние държим в границите на един мандат, на 4 години субсидирането на българската просвета да стигне до най-малко 1% от Брутния вътрешен артикул (БВП). Забележете, Брутният вътрешен продукт, тъй като неотдавна ми опонира една моя колежка от друга политическа мощ, че по времето на един министър преди десетина години е било 1%. Да, беше 1% от бюджета. Има разлика сред бюджет и Брутен вътрешен артикул. Искаме най-малко 1%, тъй като към сегашния миг страната дава за българската просвета сред 0,4 и 0,5 десети от %, а самите културни промишлености, целокупната вътрешна културна промишленост в България връща в Брутният вътрешен продукт 5,26%, т.е. една деветнайста от този артикул.

Още - във видеоматериала.



*Публикацията е според контракт за осведомително обслужване за Парламентарни избори 2021 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР