Защо депутатите заплашват да отнемат дерогацията на Лукойл за преработка

...
Защо депутатите заплашват да отнемат дерогацията на Лукойл за преработка
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов за дерогацията на Лукойл: Държавата опитва да си прибере дължимото от този голям данъкоплатец

Защо депутатите заплашват да лишават дерогацията на " Лукойл " за преправка на съветски петрол и можем ли да осигурим доставки на недопечен нефт за рафитнерията в Бургас от различен източник тъкмо в този миг Tribune.bg беседва с икономиста Румен Гълъбинов.

 

Защо за следващ път се повдига въпросът за дерогацията на съветския петрол за " Лукойл "?

Целта е да се слагат някои въпроси пред компанията " Лукойл ", притежател на рафинерията Нефтохим-Бургас, в това число да си платят налозите.

Което за бюджета сега е от огромно значение?!

Да, от голяма важност е за републиканския бюджет. Би могло през такова заплащане, в случай че се извърши в огромен размер, за какъвто имаме искания в този момент - за 1.5 млрд.лв., би могло да стане преразпределение и за други разноски - за облекчение на цената на горивата и освен. Това са пари, които по този начин или другояче страната търси.

Защо диалозите с такива огромни компании буксуват на институционално равнище?

Очевидно страната има друго отношение към другите типове данъкоплатци. Би следвало за дребни, междинни и огромни данъкоплатци страната да има " един критерий ", с ко йто да мери.

Постави се и въпросът за какво след предстоящи 700 млн.лв. налози от " Лукойл ", в този момент се афишира, че компанията дължи единствено 500 млн.лв. Освен това от година чакаме този 1 милиарда за Фонда за енергийна сигурност, а " Лукойл " не го внася?!

Може би от 2 години го чакаме този 1 милиарда лева и той все не идва, а пък се правят някакви дребни частични заплащания на налози от " Лукойл ".

40 млн. лева беше последното заплащане, в случай че не се неистина?

Това съпоставено с тези 500 млн.лв., които последно се желаеха, е под 10%. Очевидно е, че страната се пробва нещо да направи, с цел да си прибере дължимото от този огромен поданик.

Като че ли нямаме доста варианти да купуваме петрол от нов снабдител тъкмо в този миг?

Да, само че като цяло международният пазар не означи предходната седмица някакви съществени промени в цените на суровия нефт. А тук има значение и договорката на Съединени американски щати с Венецуела, което понижава натиска върху пазара и в избран смисъл дава опция за несъмнено време да се стабилизират цените.

Имате поради, че Съединени американски щати понижиха петролните наказания против Венецуела?

Да, с концепцията там да продължи демократичният развой, а да им се разреши да могат да изнасят повече нефт, което е стабилизираща мярка по отношение на пазара.

С това си обяснявате, че в договарянията с " Лукойл " сега става въпрос за търсене на данъчни доходи?

Поне аз мисля, че това беше главният мотив в тази ситуация, че ние като страна си търсим данъчните доходи и според от изхода на договарянията има други разновидности по какъв начин да се действа с тази компания.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР